Повишението в таксите на банките достига близо 50% за някои услуги. Например в момента за изтегляне на 800 лв в брой от банков клон ще струва 6.50, а миналата година цената на тази услуга е била 4.38 кв. Това е увеличение с малко над 48 процента.

На фона на повишаващите се цени на услуги и продукти банките също повишиха драстично някои от таксите си. Според БНБ най-голямото увеличение е за обработване на пари в брой.

Все още банките са разделени на 2 за теглене на пари в брой – едните взимат фиксирана сума, а другите процент от тегленето. Към края на 2022-ра година средната такса за теглене на пари е 0.58% с минимална ставка от 6.50 лв.

След въвеждането на новите такси от банките безплатно остана само...

Само за сравнение през 2021-ва средният процент е 0.48, а минимумът е бил 4.38 лв.

Също голямо остава увеличението на услугата внасяне на пари в брой по сметка. Отново има 2 подхода на различните банки – фиксирана такса или процент от внасянето.

Например за сума от 3000 лв до скоро средната такса е била едва 0.87 лв, а в момента е 1.20, което е близо 38% увеличение.

Също и при банкоматите се наблюдава голямо поскъпване на услугата теглене на пари, като в някои случаи достига 5 пъти повече от миналата година.

Източник: blitz.bg