Ще се превърне ли Сирия в бурето, което ще взриви Третата световна война?

Ситуацията в Сирия се оказа ключова за положението в света. След изявленията на Тръмп, че може да последват нови удари, много държави в Европа с ужас гледат към ситуацията в Дамаск. Русия протестира и то доста остро, но въпреки това президентът Владимир Путин продължава да пази самообладание. И да се дистанцира от опитите да бъде въвлечен във военен конфликт. Въпреки всичко.

Третата световна война?

В исторически план Третата световна война започна с арабската пролет през 2011 година и опитите на САЩ да наложи контрол върху Близкия изток през 2013 година. Русия също има интереси там, поради което сблъсъкът между двете страни бе неминуем. Руският президент застана на страната на Башар Асад, не толкова заради личното приятелство между двамата, колкото заради факта, че Сирия е единствената спънка между амбициите за регионална хегемония на Турция и пълен контрол на САЩ върху петролните кладенци там. В същото време страната затвърди връзките си с Далечния изток и се зае да създаде нов икономически и военен съюз, с който да противодейства на НАТО.

БРИКС, Украйна и Асад

САЩ и Русия са в икономически и политически конфликт от края на студената война. Амбициите на Путин да окаже влияние върху Латинска Америка, предизвикаха ответен удар. Документи доказаха, че бунтовете в Украйна са били една от целите на САЩ, а бунтовническите армии са снабдявани с американско оръжие. Същото се отнася и до бунтовническите фракции в Сирия, които се опитват да противодействат на режима на Асад. Целта на сблъсъците? Отклоняване на вниманието на Русия от Латинска Америка — зона за влияние, която е под контрола на САЩ от десетилетия насам. В същото време Вашингтон се опитва да засили влиянието си на Балканите — територия, която се считаше за зона на владение на Москва. БРИКС се оказа трън в очите на Алианса, а опитите да се разбие този съюз започват със свалянето на Дилма Русеф от президентския пост, бунтовете в Африка, опитите за привличане на Китай към Вашингтон, за сметка на Москва. Засега планът изглежда успешен — организацията функционира доста по-слабо, отколкото преди голямата бежанска вълна преди две години. Бунтовете в Украйна също принудиха Русия да се съсредоточи върху проблемите около границата си. А ембаргото, което ЕС й наложи, имаше основно ефект върху европейската икономика.

Случаят "Скрипал"

В средата на март 2018 в Солсбъри, в безпомощно състояние в дома си бяха открити бившия съветски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Лондон реагира изключително агресивно на инцидента и обвини Русия, че са се опитали да отровят шпионина си. Над 20 руски дипломати бяха екстрадирани. Действията бяха последвани от гонения от страна на още 23 държави. Москва отговори с протестни ноти и отпращане на посланиците. Дни по-късно се появи запис на Виктория Скрипал, която говори с братовчедка си Юлия. Според нея, годеникът й стои зад отравянето им. Баща й също се възстановява. Никой от двамата не обвинява руската държава, а се държат сякаш става дума за частен случай. Малко след възстановяването им, двамата потънаха в анонимност. А опита за провокация от страна на Лондон срещу Москва се проваля.

Химическа атака в град Дума, Сирия

Руското министерство на отбраната твърди, че още на 13 март, генералния щаб е получил информация за подготвяна провокация от страна на т. нар. "Бели каски" за подготвена провокация в Източна Гута, с подкрепата на Лондон. Целта е местна терористична организация да извърши нападение с химически вещества над град Дума. В медиите тази информация се появява изключително обрано. А Тереза Мей въобще не си дава и труд да отговори на обвиненията. В края на миналата седмица, САЩ и Лондон заявиха, че разполагат с недвусмислени доказателства, че в Сирия, режимът на Башар Асад е извършил химическа атака срещу цивилни граждани. Още преди ООН да изпрати международна комисия, която да разследва имало ли е такава и кой стои зад това, Вашингтон извърши координирано нападение срещу цели в Сирия заедно с Лондон и Париж. Властите в Сърбия заявиха, че са били наясно с подготвената атака още преди седмица, а София призна, че ден-два по-рано са били предупредени от една от държавите извършили нападението. Сирия

Последствията?

В действителност, западния свят, а също и Русия искат преразпределение на сферите на влияние. А Сирия се превърна в удобно бойно поле за всички. Нито на Тръмп, нито на Путин им пука особено за милионите бежанци, които останаха без дом, без работа и загубиха семействата си. Великите сили просто искат ново разпределение на зоните за влияние. Заради което нито САЩ, нито Русия, нито Китай и Северна Корея унищожават ядрените си оръжия. Третата световна война отдавна е започнала, а Сирия е просто най-удобното бойно поле за момента. Тепърва предстои преразпределение на нейните територии. А след изявленията на Ердоган за Македония и Родопите, Балканите са на път да станат новата изкупителна жертва.