Психопатът посрещнал ченгетата на нож

Психично болен мъж е вилнял снощи в жилището си в Пловдив и е бил обезвреден от полицията – съобщиха от пресцентъра на ОДП-Пловдив. Снощи, около 20.00 часа, в Шесто РУП - Пловдив бил получен сигнал от живущи в жилищен блок на ул. „Преспа”, че техен съсед нарушавал тишината – блъскал врати в дома си на 15-ия етаж, тропал по тръбите на отоплителната система, хвърлял през прозореца пиратки и буркани, заканвал се на съседите си. На място били изпратени полицейски служители, които заедно с домоуправителя били „посрещнати“ от мъжа с нож и лопата. После психопатът препречил вратата със стар бойлер и се скрил в една от стаите на апартамента. Случаят заприличал на този в Лясковец, където психопат, барикадиран в дома си, уби един полицай и рани други двама в средата на март.

[caption id="attachment_407137" align="alignleft" width="300"]Василев не за първи път заплашвал съседите си Василев не за първи път заплашвал съседите си[/caption]

Веднага била подадена информация на оперативната дежурна, откъдето последвало уточнението, че 57-годишният мъж се води на отчет в Център за психично здраве, срещу него има регистрации за хулиганска проява и незаконно придобито оръжие и боеприпаси. Под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив са започнали незабавните действия по неутрализирането на развилнелия се мъж. На място пристигнали допълнителни екипи, заедно със служители от сектор „Специализирани полицейски сили” и двама психолози от дирекцията. Близо час специалистите беседвали с пловдивчанина в опит да бъде изведен доброволно от апартамента му. След категоричния му отказ, спецполицаите пристъпили към неговото обезвреждане и принудително задържане. Мъжът обаче оказал яростна съпротива, което наложило използването на помощни средства. По време на схватката той е получил порезни рани по тялото от падане върху разхвърляни по пода счупени буркани. Той е откаран в болница, оказана му е медицинска помощ и по-късно е настанен в пловдивския психодиспансер. По случая е образувано досъдебно производство. При направения оглед в апартамента не са открити огнестрелни оръжия и боеприпаси – съобщават от полицията. По-късно се оказа, че развилнелият се мъж се казва Васил Василев и е бивш военен. Слава богу, полицията в Пловдив е действала по-адекватно в сравнение със случая в Лясковец, където бе дадена човешка жертва.