Хитра врътка да опази МОЧА от справедливия гняв на гражданите измисли Трайчо Трайков, оплакаха се на редакционната ни поща стари софийски демократи, които негодуват от (без) действието на районния градоначалник. Нещо повече, те подозират, че услужливото ограждане на паметника с метални плоскости по негова заповед, е направено подмолно и в услуга не на кой да е, а на кремълската посланичка Митрофанова.

 

Припомняме, че кметът на район "Средец" съобщи във Фейсбук на 22 август, че е поискал от областната управителка Вяра Тодева Паметникът на Съветската армия да бъде ограден, т.к. го намира за опасен. По-късно тя възложи да спешно да бъде изготвен “план за безопасност”.

 

След като “изсече” Борисовата градина, Трайчо Трайков варди МОЧА за кефа на Митрофанова

Прибързаната загриженост за безопасността на преминаващите покрай окупаторския монумент идва на фона на яростни протести от хора с демократичен дух и от фенове на ФК “Левски”, които се заканиха сами да срутят комунистическия символ щом държавата и голямата община отказват да застанат от светлата страна на историята.

 

Вместо да отговори на обществените очаквания, Трайчо Трайков за пореден път доказва, че личните му и корпоративни интереси стоят по-горе от призванието да бъде блюстител на евроатлантическия път на страната, пишат нашите читатели. Според тях по тъмни доби миналата седмица Трайчо е имал доверителни разговори с човек, финансиращ Мая Манолова, която е инициаторка на палатковия лагер, защитаващ МОЧА. Въпросният господин имал солидни интереси в Борисовата градина и по тази линия често е обменял мисли при закрити врата с районния кмет.

 

След като “изсече” Борисовата градина, Трайчо Трайков варди МОЧА за кефа на Митрофанова - Снимка 2

Какво е произтекло от секретната среща можем само да гадаем, но е факт, че няколко дни по-късно Трайков разпореди да се монтират заграждения за да остане паметникът чист и неопетнен от гнева на софиянци.

 

За палаткаджиите решението на кмета е добре дошло, защото получиха шанс да се оттеглят мирно и кротко от срама, които сами сътвориха, анализират наблюдатели на процеса. Най-доволни пък са от руското посолство, тъй като докато грозните огради стърчат в парка, никой не може да рисува графити и да окарикатурява заслужено пияните мужики върху МОЧА.

 

След като “изсече” Борисовата градина, Трайчо Трайков варди МОЧА за кефа на Митрофанова - Снимка 3

Пазенето на съветския монумент не е първата изцепка в биографията на Трайчо Трайков. В началото на годината той издаде услужлива заповед за изсичането на 11 уж сухи дървета в Борисовата градина. Постановлението му развърза ръцете на строителна фирма, зад която стои Румен Гайтански-Вълка, да стартира масова сеч на над 2 дка дървета в защитената територия на пъпа на София. Варварският акт тогава беше свързан с намерението на крупния предприемач да вдигне кичозен жилищен комплекс върху 5 дка паркова площ, част от къпалнята Мария Луиза. Трайков услужливо си изми ръцете, прехвърляйки вината върху съда и върху частния инвеститор. Любопитно е сега  на чия сметка ще запише опитите си да слугува на двама господари, единият от които е кремълския сатрап, питат подателите на сигнала.