Почти е сигурно, че делото срещу извергите Пламен Шляпашки и Георги Нанчев, ще започне отново.

Припомняме, че през 2019 г. двамата убиха и разфасоваха бившия треньор по борба Йордан Атанасов и съпругата му Марияна.

 

Забележете – този път причината не е обичайната – калпаво написан обвинителен акт. Все пак процесът върви вече две години и след още няколко заседания се очаква произнасяне на присъда. В случая става дума за невероятен късмет на касапите. Съдия Даниела Талева, която гледа делото срещу Шляпашки и Нанчев, преди месец стана първият магистрат, избран да разследва главния прокурор по новия механизъм, приет от парламента. Заради неясните текстове, гласувани от депутатите, Талева все още не е стъпила в новата си роля. Очакванията са това да се случи в началото на следващия месец, след като Народното събрание гласува нужните корекции.

 

След това Висшият съдебен съвет (ВСС) е длъжен да назначи съдия Талева за прокурор във Върховна касационна прокуратура със задача да провери сигналите за имотни далавери на Борислав Сарафов и при данни за престъпление да изготви обвинителен акт. С избора на Даниела Талева за извънреден прокурор тя автоматично спира да е съдия, а десетките дела, гледани от нея, трябва да започнат наново. Сред тях е и това срещу касапите Пламен Шляпашки и Георги Нанчев. Все пак каквато и да е развръзката, двамата убийци ще изчакат съдия Талева да ги пусне на свобода.

„Въобще не завиждам на новия колега, който ще поеме случая. Само при мисълта, какво ще му се наложи да види и чуе, изтръпвам”, коментира с погнуса магистрат.

 

Факт е, че в делото срещу двамата изверги има ужасяващи детайли. Преди да се стигне до присъдата новият съдебния състав ще трябва да разпита свидетели, да изслуша експертизи и да изгледа снимки и видеозаписи, запечатали разфасованите останки на Йордан и Марияна Атанасови.

 

Случилото се на 14 юли 2019 г. преспокойно може да изправи косите и на човек с железни нерви. Иронията е, че бившият треньор по борба Йордан Атанасов и съпругата му стават жертва на свой близък, на когото имат пълно доверие. Атанасови и майсторът Георги Нанчев се познават повече от 10 години. Доволни от услугите му, те често го викат да ремонтира апартаментите, на които са собственици.

 

Последната поръчка е няколко седмици преди кървавата трагедия. Георги Нанчев идва да смени дограмата в семейното жилище на старците заедно със своя приятел Пламен Шляпашки. Докато двамата майстори измазват стените, Йордан Атанасов им разказва, че наскоро са продали няколко от апартаментите си за близо един милион лева. Нанчев и Шляпашки остават с впечатлението, че старците държат парите в дома си и решават да ги откраднат.

След две години заседания, делото срещу касапите от Негован тръгва

съдия Даниела Талева

„На тия дърти вампири за какво са им пари?“, подхвърлил Нанчев на своя авер, докато си пие ракията след работа. От дума на дума двамата са самонавиват, че на тях пачките са им далеч по-нужни. Почерпеният Нанчев с радост приема офертата на своя другар заедно да очистят пенсионерите.

 

Шляпашки веднага си купува пистолет „CZ“ със заглушител. На 14 юли двамата майстори отиват в дома на Атанасови, за да си довършат работата. Около 12 ч., докато Пламен Шляпашки работи на балкона, Георги Нанчев идва при него и прошепва: „Действай!“. Без да чака втора подкана, Шляпашки вади пистолета от чантичката, която виси на рамото му, навива заглушителя и стреля по суетящата се с гръб към него баба Марияна. 

 

Куршумът пръска черепа на старицата и тя пада на пода. Извергът веднага изтичва в кухнята и прострелва Йордан Атанасов. Бившият треньор по борба се строполява по гръб и започва да хърка, а Шляпашки хладнокръвно кляка над него и го довършва с изстрел в главата.

 

След като се убедили, че клиентите им са мъртви, двамата майстори претърсват целия апартамент.

Уви, мечтаните от тях пари не са открити. Бандитите намират само златни накити, монети, часовници и пощенски марки. Белята обаче вече е станала и убийците се заемат да заличат следите от престъплението.

 

След като преместват труповете на старците в банята, Нанчев и Шпяпашки напускат апартамента. Планът им продължава – сега следва да се освободят от труповете. Купуват три огромни бидона за кисело зеле и здрави найлонови чували, след това се връщат обратно, за да си „довършат работата“.

 

Двамата изроди се затварят в банята на семейство Атанасови и близо 4 часа, като във филм на ужасите, разфасоват телата на пенсионерите. Крака, ръце, торсове и глави са натъпкани в бидоните, а кървавите им дрехи – в чувалите. След като привършват с разфасоването, извергите прилежно измиват целия апартамент с белина, а останките от семейство Атанасови натоварват в джипа на Шляпашки. Двамата убийци се мятат на колата и потеглят към софийското село Негован. Там бидоните и чувалите са изхвърлени в близкия язовир.

 

През следващите дни касапите продават част от бижутата на убитата Марияна Атанасова в заложна къща. Два от златните пръстени и колие Георги Нанчев си запазва и подарява на своята съпруга. Естествено, жената така и не разбира какъв е произходът на подаръците, с които веднага се накичва. Явно бижутата наистина си струват, щом месец по-късно, когато ченгетата идват, за да арестуват Начев, тя отново ги посреща накичена с тях.

 

Въпреки че касапите затрупват с камъни уличаващите ги бидони и чували, месец по-късно рибар забелязва плуващ над водата човешки крак. На повиканите по спешност ченгета им трябват няколко дни, за да претърсят язовира и да извадят всички части от двамата разфасовани старци. Колко пъти са повръщали, носейки полуразложените и вмирисани останки, само та си знаят.

 

И съдия Даниела Талева, която по време на депото е принудена да изслуша покъртителните разкази на ченгета и да изгледа направените снимки и видео от местопрестъплението. Дали подобно съмнително щастие ще има и друг неин колега при евентуалния рестарт на процеса, предстои да разберем през септември.

 

 

Дълго време криминалистите нямат представа чии са откритите останки. Дъщерята на семейство Атанасови отдавна живее в чужбина и първоначално не разбира за тяхното изчезване. Тя рядко се чува с родителите си. Първата следа дават бидоните, в

които са натъпкани телата на пенсионерите. За късмет на разследващите, румънската фирма производител е маркирала всеки от тях с баркод. След като полицаите издирват вносителя, се

изяснява, че са продадени в магазин в село Световрачене на 14 юли 2019 г.

 

На записите от охранителните камери се виждат лицата на купувачите и номерът на колата им. Така от МВР разбират кои са убийците, но не и самоличността на жертвите. Мистерията се разплита месец след откриването на труповете, след като криминалистите публикуват снимки на дрехите на убитите.

 

„Това в блузата на мама”, промълвила по телефона от Нигерия дъщерята на Атанасови. Тя обяснила на ченгетата, че баща й Йордан е купил тениската в Дубай, където преди време работел като треньор по борба. Жената веднага си идва в България, за да разпознае лично телата. Едва след това касапите Пламен Шляпашки и Георги Нанчев са арестувани. Лъсват и нови улики, които ги заковават. В помещение, използвано от Шляпашки, са намерени пистолетът, с който старците са убити, и гилзи от фаталните куршуми.

Както вече посочихме, съпругата на „колегата" му Нанчев в изловена, докато. носи задигнатите бижута на Марияна Атанасова.

Източник: Уикенд, crimesbg.com