На 24 януари гениалният ни скулптор Георги Чапкънов – Чапа навърши 80 години.

 

От известно време насам той живее в хоспис, заедно с Боян Радев и Иван Вукадинов. Споделя, че няма представа колко му е пенсията, защото с издръжката му се занимава синът му Тодор, който го спасил от коронавируса – върнал се в България и се погрижил за него, когато бил много зле.

 

Скулпторът гений Георги Чапкънов – Чапа: Не работя, не искам да кепазя занаята!

Тъй като синът му е режисьор и много пътува, хосписът бил най-доброто решение за него. Чапа твърди, че там се грижат добре за него, а храната е вкусна и разнообразна. Често се сеща за покойната си съпруга Снежана, която е голямата му любов. Един ден споделил на Тошко, че иска вече да я види, съдбата отново да ги събере, а той се разстроил. Скулпторът съжалил многократно за думите си, но истината е, че голямата му любов много му липсва и няма търпение съдбата да ги събере отново. Категоричен е, че майка си не е обичал толкова, колкото нея.

 

Вече не работи, тъй като, както се изразява самият той, не иска да кепази занаята. Въпреки това когато някой поиска от него, рисува с каквото има под ръка – молив, химикал. Вече недовижда – на едното око има катаракта, а на другото перде, но въпреки това не спира да чете книги. Не крие, че го сърбят ръцете да поработи, но допълва, че няма смисъл, тъй като вече не е на нивото, на което трябва да е.

 

През годините голяма част от произведенията му, са били откраднати, но е категоричен, че не иска да знае подробности. Казва: „Каквото било, било! Майната му!“. Още от детските си години се отървал от това да е маниак и му е коствало много усилия. Дава си сметка, че така, както той рисува, никой друг не може.

 

Относно това кой ще наследи произведенията му посочва, че каквото е писано, това ще се случи със сътвореното от него през годините. На когото, каквото е дал през годините, ако иска да го пази, ако ли не – негово решение. И заключава, че неговата мисия е приключила.

 

За нищо не съжалява – каквото е пожелал, е постигнал. Никому нищо не дължи.

Източник: Уикенд