Изгуби тежката битка за живота си

Страната ни изгуби още един голям талант в лицето на великия актьор Джоко Росич.

Той бе един от символите на българското кино. За съжаление Джоко изгуби най-важната си битка – тази за живота си. Той не успя да се пребори с коварната болест, взела го в свой плен и издъхна броени дни преди да навърши 82 години. Джоко Росич е роден на 29 февруари 1932 година, но е записан на 28-ми. Състоянието му през последните няколко месеци бе доста тежко, а през последните дни се влоши сериозно. Джоко е починал в 21.30 ч. снощи в Правителствена болница, където бе настанен. Трагичната вест бе съобщена от шефа на лечебното заведение Любомир Спасов.

[caption id="attachment_290366" align="alignleft" width="300"]Джоко Росич изгуби битката за живота си Джоко Росич изгуби битката за живота си[/caption]

Актьорът, роден в днешна Сърбия в продължение на месеци се опитваше да се пребори с тумора в главата. В края на миналия месец той претърпя тежка операция в „Пирогов”, а преди дни бе преместен в болница „Лозенец”. Специалистите предполагаха, че Джоко ще успее да се възстанови, тъй като болница „Лозенец” разполага с едни от най-добрите методи за рехабилитация, но уви, състоянието му продължи да се влошава. Светлите моменти, в които усмивката грееше на лицето му и дори събираше сили да дава интервюта, все по-често бяха подменяни с периоди на загуба на съзнание.

Джоко Росич ще остане в историята на българското кино като актьорът с най-запомнящия се глас. Едни от най-известните филми, в които се е снимал, са "Войната на таралежите", "Време разделно", "Капитан Петко войвода", "Демонът на империята", "Баща ми бояджията", "Сватбите на Йоан Асен", "Златният век", "Под игото" и др. Майката на Джоко Росич е българка, а баща му – сърбин. Роден е в Крупан, бивша Югославия. През 1951 година семейството му емигрира в страната ни по политически причини. В продължение на 17 години, Джоко работи като журналист в Българското национално радио. През февруари 2010 година, Министерството на културата го отличи с наградата „Златен век” за големите му приноси към българското кино, пише actualno.com.

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!