Доц. Атанас Мангъров, прочул се с циничните си съвети за доброволно заразяване с коронавирус и последвало лечение с чайчета и супички, е налазил бизнеса с усвояване на еврофондове, за да си докара нови попълнения по банковите сметки. От края на миналата година, той е станал собственик на 10% от акциите във фирма „Научни иновативни решения“.

 

Любопитното в случая е, че собственик на  същите тези дялове само година преди това е експравосъдният министър Надежда Йорданова от ДБ. След като влиза в политиката обаче, тя е принудена да ги продаде. Фирмата е абсолютно неизвестна, но анонимността й далеч не означава липса на дейност.

 

Скандалният доц. Мангъров смуче пари от ЕС

Още след основаването й през 2007 г. от няколко адвокати, медийни разследвания я сочат за част от бизнес обръча около избрания през 2009 г. екоминистър Нона Караджова. Кръгът от фирми, собственост на нейни приятели и роднини за отрицателно време печели камара европроекти и конкурси на МОСВ за писане на стратегии, доклади или консултантски услуги, които би трябвало да могат да изготвят чиновниците в министерството.

 

След като Караджова сдава поста част от съдружниците във фирмата започват да се променят. С две изключения – близката до нея семейна приятелка Ева Радева и Надежда Йопданова, а сред новите им партньори са хора на ръководни постове в министерства или държавни фирми монополисти. Едва ли е изненада, че появата им съвпада с разрастване дейността на консултантския бизнес на частното дружество.

 

През 2013 г. днешната фирма на доц. Мангъров вече е успяла да се намърда в изпълнението на цели 46 европроекта на стойност над 100 млин. лв. Вярно, че не всички пари са за фирмата, но немалко милиони европейски пари са насочени към фирмата, за да изготви документация как министерства или общини да си проведат обществените поръчки.

И тук изниква въпросът щом тези документи се изготвят от частни консултанти, защо ние плащаме заплатите на огромна маса чиновници. Към днешна дата почти няма министерство или друга институция, която да не ползва услугите на въпросната фирма.

 

Сред малкото области, в които фирмата няма позиции е здравеопазването. С това хора от бизнеса си обясняват и привличането на доц. Мангъров като съдружник. През следващите няколко години ЕС е предвидил да даде милиарди евро за ремонт на болници, нова апаратура, писане на стратегии или научни изследвания. За усвояването на средствата са нужни съответните консултанти.

 

Предшественикът на Мангъров – Надежда Йорданова вече е депутат, а коалиция ПП-ДБ се кани да управлява държавата. За прочутия антиваксър това е нова възможност за прибирането на добра сума.

Източник: Уикенд, crimesbg.com