Нещата започват здраво да намирисват

Скандалната истина за шоумена с политически напъни Слави Трифонов, видя бял свят. За никого не е тайна, че той се отказва да бъде депутат и твърди пред последователите си, че действията му били продиктувани от стремежа му да носи отговорност достойно. Според много независими наблюдатели обаче Трифонов се опитва да изпързаля всички за мотивите си, които лишават огромното му его от удоволствието да е част от следващия парламент. [caption id="attachment_669429" align="aligncenter" width="300"]Слави Трифонов Нещата започват здраво да намирисват[/caption] Притеснението му идвало от това, че няма как да обясни на избирателите какви пари е печелел през последните десетилетия и плащал ли си е данъците за тях в България. Защото всеки депутат, както и всеки министър, заместник-министър и шеф на държавна агенция, трябва надлежно да декларира всичко това, отбелязва "Галерия". Ловки трикове използва Слави Трифонов за капиталите, с които финансира телевизионния си бизнес. В схемата е включена мрежа от офшорки, за които няма данни кой е краен собственик. С интерес щеше да се очаква декларацията му като депутат пред КПКОНПИ, макар че той не удостои с личното си присъствие 45-ото народно събрание.

Оказва се, че фирмата му не се контролира от него

Лидерът на „Има такъв народ“ е дългогодишен продуцент на шоуто си по Би Ти Ви, а след това направи своя телевизия „Седем-осми“. Тя е собственост на едноименното акционерно дружество. В Търговския регистър Слави Трифонов е декларирал, че е собственик на 99,99% от акциите на „Седем-осми“ АД. Фирмата му обаче не се контролира от него. Реално офшорката „Фулмър Ентъртеймънт“ ООД има вземане на 11, 7 милиона лева от „Седем-осми“. Това означава, че някой е дал крупната сума на шоумена, за да създаде бизнеса си, и този някой е мистерия. „Фулмър Ентъртеймънт“ е регистрирана в щата Делауеър, който е един от най-малките в САЩ и е известен като данъчен рай. За да се загуби нишката за финансирането на бизнеса на Трифонов, „Фулмър Ентъртеймънт“ е купила вземането на друга офшорка към „Седем-осми“. Това е „Фулмър Трейд Линкс“. Тази информация е налична в Търговския регистър, но не и кой е дал крупната сума на Слави, за да развива телевизионния си бизнес в България, която той може да бъде задължен да върне във всеки един момент. Схемата с финансиране и изкупуване на дълг между офшорки, които в крайна сметка са дали пари на родни олигарси, се използва масово по време на прехода, но в закона няма пречки за нея. Официално акциите на „Седем-осми“, са на Слави Трифонов. Дружеството обаче държи 11,7 милиона и реално той държи в ръцете си бизнеса, защото може да си поиска парите във всеки момент.

Парите от САЩ са отпуснати като заем на „Седем-осми“ още през 2008 г. и дългът още си стои

Според данните на българските регистри парите от САЩ са отпуснати като заем на „Седем-осми“ още през 2008 г. и дългът още си стои. По закон Слави Трифонов, като депутат и председател на партия, няма задължение да декларира кой е собственикът на юридическото лице от чужбина, което е финансирало акционерното дружество в България. Но може и да го направи, защото в декларацията се посочват факти и по желание. Трифонов не се съобрази с изискването на закона да не управлява търговски дружества в качеството си на народен представител. Две седмици след като положи клетва в 45-ото народно събрание, лидерът на „Има такъв народ“ все още беше и продължава да бъде член на съвета на директорите на три фирми, сред които и „Седем-осми“ АД. Той така и не стъпи в парламента с най-кратък живот в най-новата история на България. Единствената му поява беше онлайн за клетвата. За разлика от Дългия много други депутати напуснаха управлението на фирмите си, включително и верните му икономисти Пламен Данаилов и Любомир Каримански. Офшорката от САЩ, която е дала заем на Трифонов, беше проверявана още през 2010 г. в парламентарната комисия по корупция и конфликт на интереси по искане на „Атака“, но тогава Трифонов не беше нито председател на партия, нито депутат, пише pik.bg.