В истински ад се е превърнал животът на работещите в Дирекция „Морска администрация – Варна” заради тормоза на шефа им Валентин Енчев. Въпреки множеството сигнали, които подчинените му са подавали до Министерството на транспорта и до Изпълнителна агенция “Морска администрация”, разследване и санкции срещу него все още не са наложени.

 

Пожелали анонимност негови подчинени се обърнаха с писмо към редакцията като последен шанс да се даде гласност на неправомерните му действия и тормоза върху служителите в една от най-ключовите дирекции, свързани с корабоплаването и морския транспорт у нас.

 

От статия, публикувана на 3 август 2023 г. в сайта “Искра.бг” четем, че постъпилите два сигнала срещу Енчев все пак са били разгледани  от Изпълнителна агенция „Морска администрация“ /ИАМА/. Според Министерството на транспорта, в тях имало „само обща информация, без конкретни данни за нарушения от страна на ръководството на Дирекция „Морска администрация“ /ДМА/ във Варна“. По този повод Агенцията е направила опит за контакт с подателите им, за да бъде организирана среща между тях и ръководството на ИАМА, с цел получаване на по-конкретна информация. От страна на единия подател не е получена обратна връзка, а при осъществен контакт с втория той е отказал среща.

 

Въпреки множеството неизвестни и липсата на конкретика, представяме писмото на служителите без редакторска намеса за да може обществото и отговорните институции да погледнат по-задълбочено на казуса и да вземат мерки.

 

Ето какво написаха пожелалите анонимност заради страх от последващи наказания работещи в “Морска администрация - Варна”:

 

“Вече повече от 13 години начело на Дирекция „Морска администрация – Варна” (ДМА-Варна), която е част от Изпълнителна агенция „Морска администрация” (ИАМА) продължава да се крепи на Валентин Енчев. Нездравите амбиции примесени с професионална непригодност,  административна некадърност и изключителен нарцисизъм са довели до изграждане на завършен образ на авторитарен и некултурен, но хитър началник, чиито основни похвати са тормоз и интригантство по отношение на служителите и раболепие пред висшестоящите и подбрани представители на морския бизнес, които могат да му осигурят оставането на поста въпреки всичките му недопустими, вредни и незаконни действия. От 2014 г. датират първите оплаквания срещу неговите действия.

Тогава 23 служители – основно инспектори, повечето от които с дългогодишен стаж като капитани и главни механици – подават сигнал до тогавашния Изпълнителен директор(ИД) на ИАМА. Следват множество сигнали през годините до ИД, Инспектората на министерството, до Министъра на транспорта, до омбудсмана.

 

По искане на служители е съставена комисия със заповед на ИД, която в доклада си установява, че В. Енчев не може да работи в екип, че системно нарушава Кодекса за етично поведение на ИАМА, че „служителите са подлагани системно и ежедневно на психически тормоз и заплахи с уволнение”.

 

Резултатът от всички сигнали и факти е един и същ – с нечия мощна задкулисна подкрепа Енчев успява да запази поста си, въпреки леко размахания понякога пръст. Той обикновено си дава сметка за страданието, което причинява с поведението си върху подчинените му. Факт е, че понякога казва и демонстрира поведение на разкаяние. Тази вина обаче, като че ли не е онази искрена вина, която би могла да провокира желанието му за промяна над даден служител. Успява и владее до съвършенство изкуството на съблазняването и манипулирането.

При психологическият тормоз Валентин Енчев като, че ли успява да запази реномето си – както в някаква степен пред служителите си така и пред околните. Обикновено е доста харизматична личност, която на пръв поглед създава добро впечатление. Много сензитивен и успява да улови слабото или болно място на подчиненият си.

 

Служителите, разочаровани от липсата на решителни действия от тогавашните ръководства на ИАМА и Министерството се обръщат към Комисията за защита от дискриминация (КЗД). По тяхна жалба, с решение 408/03.0.2018 г. КЗД определя поведението на В. Енчев като „преследване” на служителите. Вместо предписаната промяна в поведението му, недопустимите му действия продължават. Следва втора жалба и второ решение на КЗД - 485/16.09.2020 г. – където поведението му е определено като „тормоз” над служители в дирекцията, което решение е потвърдено с решение 9115/09.08.2021 г. на ВАС след жалба срещу В. Енчев. Тогавашните ръководства на Администрацията и Министерството отново не предприемат решителни действия. Резултатът е, че както установява КЗД в първото си решение само за период от 1 година дирекцията са напуснали 12 човека(при средно-списъчен състав от ок. 45).

Текучеството продължава с неприемливи темпове. Само за последните две години (2022 и 2023 г.) са напуснали 17 служители. Част от освободените места се попълват, но голяма част от новите служители издържат само няколко месеца и също напускат. Вижте за минали години колко сигнали има за този директор, колко служители са напуснали и никой включително и господин Гвоздейков не пожела да вземе отношение със безобразията които се случват в ДМА-Варна! Всеки отговор на сигнал свързан с кдп. Валентин Енчев гласи; „няма основание да вземем мерки срещу кдп В. Енчев“ или по-просто казано корупцията е на много високо ниво и не можем да спрем далаверите заради някакви си служители! Най-големият цирк ако мога така да се изразя беше, че му беше предоставена информация за това кой се е разписал против него и от разписалите се в момента само 2-ма служители останаха на работа всички други бяха по един или друг начин принудени да напуснат! Вече никой не смее да се разпише за каквото и да било свързано с тормоза от страна на директора Енчев! КОЙ СТОИ ЗАД ЛИЦЕТО Валентин Енчев???

Източник: crimesbg.com