Категорични са, че легендата за Илинден не е вярна

Лъсна скандалната истина за това как спасители прецакват летовниците.

Всеизвестен е фактът, че днес 2 август е Илинден по стар стил. Вероятно сте чували и за поверието, според което на този ден трябва много да се внимава, тъй като морето взима жертви.

Скандал! Спасители прецакват летовници като…

Спасителите обаче са категорични, че това е само легенда, която дълго време се носи от уста на уста и не са съгласни с нея.

Те са на мнение, че морето не взема, а само дава и допълват, че ако беше така, никой нямаше да ходи на море. Единствено страдат нарушителите, но това далеч няма общо с Илинден.

Оказва се обаче, че голяма част от спасителите прилагат неправомерно трик, който им позволява да си отдъхват, сякаш те са отишли на плаж, а не летовниците, които по принцип би трябвало да пазят от инциденти в морето, отбелязва „Флагман“.

Прави впечатление, че все по-често някои спасители вдигат червен флаг, при все, че няма условия за такъв. Спасител пояснява, че за да бъде вдигнат такъв флаг, трябва да има поне няколко предпоставки като например водата да е студена – до 17 градуса, да има западен вятър, дънни ями, големи вълни – над 3 метра, и още редица подобни.

Напоследък обаче хората все по-често се оплакват от червените флагове и изглежда са напът да развалят кефа на спасителите.

Един от тях разкрива, че има редица похвати спасителят да си осигури „спокойствие“ и един от тях е т.нар. импровизиран басейн, събиращ туристите между два поста на едно място, при това, без да им развалят кефа.

Източник:  blitz.bg