Съпругата му Анита Хинова и тъст му Венцислав са спечелили европроекти на респектиращата стойност от близо 700 хил. лв. След като държавата и общината му спряха кранчето, сега червеният общински съветник зинал да прави пачки чрез партията

 

Истинска гавра на гърба на дългогодишните и всеотдайни членове на БСП-Плевен се гласят да организират група червени тарикати, начело с общинския съветник Генади Тодоров и неуспялата кандидат кметица Ева Маринова, която на вота през октомври м.г се издъни мощно и събра едва 2000 гласа, буквално занулявайки партията на Корнелия Нинова в региона.

 

Леви симпатизанти алармираха, че в разрез с устава на Столетницата, местният велможа Генади Тодоров свиква градска конференция на БСП-Плевен тази събота (24 февруари), на която е организирал делегатите да го номинират и изберат за председател на общинската организация.

 

Ако има нещо по-скандално от полулегалния сбор на другари под червените знамена в Плевен, то това са мотивите на Тодоров да положи морни телеса в началническото кресло. Източниците ни твърдят, че той бил влязъл в колаборация с местни функционери от ГЕРБ, на които дал дума, че ще направи всичко възможно да овладее организацията и така да осигури гласовете на соц.съветниците в местния парламент. Естествено, по негова команда занапред те трябвало да гласуват в синхрон с иначе основния си партиен опонент и да прокарват безпроблемно докладните и предложения на кмета д-р Валентин Христов. Казано простичко - целта на Генади Тодоров била да осребри помощта си към ГЕРБ-Плевен, получавайки апетитни залци от общинската и държавна софра.

Причината за партийните му напъни бил най-вече фактът, че от близо две години субсидиите, които НПО-тата на жена му и тъст му усвояват по линия на ромското включване и интегрирането на безработни, били секнали, благодарение на новото правителство. Това сериозно ударило по семейния бюджет, ето защо “царят на обществените поръчки” в Плевен, както е по-познат другаря Тодоров, решил да се присламчи към управляващата партия. Така щял да цица пак държавни и европейски пари, на гърба на осиромашелите, но верни до гроб членове и симпатизанти на БСП, гневят се редови партийци.

 

Тук е мястото да припомним, че през 2022 г. срещу него, жена му и тъща му има изпратен сигнал (под номер 049316072595 3202 в платформата Eumoney.bg) до “Антикорупционния фонд” за това, че с пари от обществени поръчки е участвал в схема за купуване на гласове на малоимотни, безработни и ромски граждани в областта. Неговата съпруга Анита Хинова и тъст му Венцислав Хинов са спечелили европроекти за интеграция на ромите и обучение на безработни, на респектиращата стойност от близо 700 хил. лв. чрез фондацията "Виа Хуманика" и "Инкомс" ЕООД, в общините Гулянци, Кнежа, както и в махалите на обл. Плевен. Дали данните ще намерят потвърждение, предстои да видим.

В жалбата, копие от което пристигна на редакционната ни поща дословно се твърди, че: "Тази фондация е собственост на общинския съветник от БСП-Плевен Генади Тодоров и се управлява от съпругата му Анита Венциславова Хинова. Фондацията усвоява средства за т.нар. интеграция на малцинствени групи (основно от ромския етнос) и мигранти. Ако погледнете усвоените суми и ги съпоставите с извършените действия ще видите, че става дума за мащабно източване на европейски средства с фиктивни дейности. Степента на функционална неграмотност сред подрастващите роми в Плевен е над 95%. Резултатите от дейността на "Виа Хуманика" са близки до нулата. Имаме сведения, че усвоените пари от европейски програми се използват от съпругът на Анита Хинова - Генади Тодоров за купуване на ромски гласове в общините на обл. Плевен и по-специално Гулянци и Кнежа в полза на Тодоров, който е активист и функционер на БСП. Вместо да дават пари за реални обучения, ограмотяване, социализиране и интегриране на ромите, усвоените от "Виа Хуманика" пари се дават "на калпак" на ромските семейства по време на местни и парламентарни избори", твърди анонимният подател.

По всичко личи, че Генади Тодоров бил намерил начин да овладее процесите на разпад в личния си бизнес, стъпвайки по главите и гърбовете на съпартийците си.

Запознати с вътрешно партийните разпоредби в БСП коментираха, че провеждането на подобен форум би било незаконно, тъй като той не е свикан по установения ред, нито датата му е одобрена от висшестоящ орган. Кръжецът около Тодоров използвал “вратичка” от последното заседание на Изпълнителното бюро на “Позитано” 20, където другарите от централното  ръководство били записали, че по време на конференциите могат да се разгледат и организационни въпроси.

За несведущите в партийните дела следва да уточним, че под “организационни въпроси” активът следва да разбира най-вече приемането на нови членове, преброяване на състава, анализ на готовността за бъдещи избори, стягането на структурите, тяхното финансиране и пр. “кухненски” казуси. Със сигурност обаче изборът на ново ръководство няма как да мине под този знаменател, особено ако липсва форсмажор, какъвто може да е например смърт или тежко заболяване на настоящият местен лидер, задържане под стража, а защо не и доброволното му оттегляне. Никоя от тези предпоставки обаче не била на лице по отношение на БСП-Плевен, ето защо вместо да сплотят колектива, юнаците около Генади Тодоров със сигурност биха предизвикали нови и крайно ненужни брожения в отслабеното партийно тяло. Поне така коментират подателите на сигнала.

 

Кой и защо допуска цели структури на БСП да се колаборират с основните партийни опоненти на Столетницата и да мишкуват зад гърба на висшето ръководство, оставяме другарите от НС и ИБ на партията да отговорят.

 

Източник: crimesbg.com