МРРБ-министърът от ПП Андрей Цеков, за когото стана ясно, че благодарение на досега с властта инкасира сериозни приходи за семейния бизнес, ръководен от жена му Деница, се оказа забъркан в международната схема за 4 милиарда долара на криптоизмамницата Ружа Игнатова!

Силно компрометираната личност на Андрей Цеков продължава да бъде лансирана от ПП „Продължаваме промяната“, въпреки задълбочените журналистически разследвания, публикувани през изминалата 2022 г., разкриващи мащабните измамни схеми на Цеков и съпругата му Деница, изразяващ се в източването на над 1,5 млн. лева евросредства през кухи фирми.

Именно министершата Цекова е сивият кардинал на семейството, който режисира иначе кариерно развития образ на половинката си. Тя очевидно е наясно с това как се хвърля прах в очите на хората, тъй като умело успява да прикрие свързаността си с „една от най-големите международни схеми за измами, извършвани някога“ (както е определена от съда в САЩ) -OneCoin, респективно с криптокралицата Ружа Игнатова.

СКАНДАЛ: Разследват министъра от ПП Андрей Цеков в САЩ и Германия заради връзки с Ружа Игнатова (ВИДЕА)

Но нека проследим историята хронологично :

OneCoin е основана през 2014 г. от Игнатова със седалище в гр. София, пл. „Петко Рачов Славейков“ 6А. Касае дейността на мрежата от компании, стоящи зад името OneCoin – едноименната българска криптовалута, донесла на основателите си милиардни печалби само за няколко години.

Смята се, че чрез компанията OneCoin са извършени измами за над 4 млрд. долара чрез продажбата на фалшивата криптовалута.

По неофициални данни, обаче, схемата е донесла двойно повече пари на кукловодите си – над 8 МЛРД. ДОЛАРА, тъй като не са отчетени милиардите, които руски новобогаташи са опитали да изперат през измамната пирамида.

През 2017г. САЩ обвиниха Ружа Игнатова за организирането на финансова пирамида с цел измами с криптовалута и пране на пари. Тогава тя изчезва безследно при полет от София за Атина и в момента тя е сред 10-те най-издирвани лица от ФБР в света, като се смята, че отдавна е станала храна за рибите, за да прекъсне веригата към истинските босове, които стоят зад пирамидата.

В разцвета на фалшивата криптовалута през 2015 г., с цел създаване на илюзорна представа за сигурност у жертвите-инвеститори, Ружа Игнатова обявява, че на OneCoin ще се извършва иновативен по рода се финансов одит за установяване сигурността на блокчейна, възложен на българската компания Семпер Фортис ООД, ЕИК: 201244625. Управител и собственик на дружеството е 30-годишният тогава Диан Димитров.

СКАНДАЛ: Разследват министъра от ПП Андрей Цеков в САЩ и Германия заради връзки с Ружа Игнатова (ВИДЕА) - Снимка 2

Съдружникът на Цекови – Диан Димитров е първа дружка на измамницата Ружа

 

Експертизата на Димитров по онова време се свежда до магистърска степен по „счетоводство и контрол“, получена в УНСС. На 15.05.2015 г. на специално организирана презентация в Дубай, той е представен като одиторът, които ще ревизира най-успешната крипто валута в света (youtube.com – Audit Presentation, Dubai Event, May 15th, 2015). Така наречената одитна презентация не е нищо повече от реклама на валутата, облечена в лъжлива обвивка за акредитацията на одитиращата фирма, която дори няма официален уебсайт.

На първо място Димитров най-нагло лъже, че представляваното от него дружество е част от компанията Морис Интернешънъл (Morison Global (прешишно Morison KSi))(за справка Morison Global няма представителства в България).

На второ място дружеството не разполага с необходимия персонал за осъществяване на този единствен по рода си одит, или по-точно със „стотици хора персонал“, както твърди Димитров – от справка в Търговския регистър се вижда, че уж голямата компания осигурява средно по 2-3 лица годишно.

Нещо повече, в youtube.com е пуснато интервю на Ружа Игнатова с Диан Димитров, който с възторг обяснява как OneCoin е уникална и истинска крипто валута, транзакциите които инвеститорите виждат са валидни и действителни (youtube.com – OneCoin Dr.Ruja Ignatova Interview with auditor Deyan Dimitrov).

Горното изложение е необходимо, за да разгледаме особените взаимовръзки между Деница Цекова и Диан Димитров. На пръв поглед двамата нямат допирни точки, но при по-внимателно вглеждане във веригата от собствените им дружества, се установява, че двамата делят един офис и имат общи проекти.

Димитров съвсем открито и без притеснение застава с името и лицето си зад измамната схема на OneCoin , но реален икономически съветник на схемата се явява г-жа Цекова, която притежава необходимия ценз и опит за това, а и може да разчита на юридическата експертиза на съпруга си. Дейността на негласните съдружници се осъществява в центъра на София, на ул. Уилям Гладстон 54, под носа на Софийската градска прокуратура.

Собственото на и управляваното от Деница Цекова дружество „Инфинитус Ар Енд Ди“ ООД, ЕИК: 203578883(по-късно вляло се в „Инфинитус“ ЕООД, ЕИК: 203105962) е създадено през 2015 г. с адрес гр. София, на ул. Уилям Гладстон 54, ет. 3. По същото време Диан Димитров учредява собственото „Семпер Фортис Публичен Сектор“ ЕООД, ЕИК: 203476896, със същия адрес.

На това място са регистрирани още две негови фирми : АЕ Студиос ООД, ЕИК: 205338844 и Идеа Смарт ЕООД, ЕИК: 203535647, а на споменатата Семпер Фортис ООД като адрес за кореспонденция в интернет се появява именно ул. „Уилям Гладстон“ 54, ет. 3, София.

В синхрон двамата спомагат за организирането и реализацията на измамните схеми на Ружа Игнатова и трупат завидни дивиденти от дейността си.

Тук е мястото да отбележим, че Диан Димитров, Деница Цекова и Андрей Цеков са част от разследванията, които се водят в Германия и САЩ, като участници в прането на пари чрез измислени консултантски договори.

Сътрудничеството им не се ограничава само дофинансовата пирамида на OneCoin. Както стана известно на широката общественост семейство Цекови учредяват редица фирми „пощенски кутии“, управлявани от едни и същи лица, за източване на евро фондовете в България.

Едно от тези лица е именно Диан Димитров. Пример за такова „успешно“ съдействие е проектът „Център за компетентност по персонализирана медицина, 3д и телемедицина, роботизирана и минималноинвазивна хирургия“ финансиран по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ с Възложител Медицински университет – Плевен.

Изпълнител по договора е гражданско дружество от три фирми, една от които е Инфинитус на Деница Цекова. Общата стойност на договора е 298 500 лв. без ДДС. От списъка на ключовите експерти се вижда, че г-жа Цекова е определена за „Ръководител на външен екип“, а Диан Димитров за ключов експерт „Управление на риска“.

Така г-жа Цекова върти умело семейния бизнес, докато прожекторите са насочени към безупречния й съпруг, който едва ли не бива представен като „реализирал американската мечта“. Тръгнал от нулата и станал министър с труд и честност. Сегашният пост на министър на регионалното развитие и благоустройството, развързва ръцете на Цекови за едни от най-мащабните проекти в държавата, свързани с автомагистралите и ВиК услугите.

Източник: narod.bg