Освен оспорван, предстоящият парламентарен вот се очертава доста "деликатен" в софтуерно отношение и имало реални основания да бъде искано касирането му. Това предопределиха  спецове по киберсигурност, претендиращи да ползват информация от кухнята. В средата на август т.г., най-неочаквано са били назначени трима нови ИТ експерти: Мирослав Стефанов, Станислав Атанасов и Теодор Георгиев. Те заемат местата на предишните специалисти, които бяха организирали машинния вот на миналите парламентарни и президентски избори, както и частичните местни през първата половина на 2022 г.

Най-скандалната част на "трансфера" е фактът, че нито един от тримата нови не е преминал обучение за работа със софтуера на Смартматик, а Мирослав Стефанов даже няма компютърно образование, кълнат се нашите източници. Въпреки универсалния си характер, софтуерът на всеки производител има характерни особености и не би било възможно необучен човек да борави с него. Всеки лаишки допир до изборните системи е залог за компрометиране на процеса и предпоставка за съмнение в честността на изборите, допълват запознати.

Новият главен ИТ експерт на ЦИК, Мирослав Стефанов, е председател на Българска асоциация по киберсигурност и ръководител на фирмата „Кибер Уан“ ООД, а също и преподавател в програмата по Киберсигурност в Пловдивски университет. Мирослав Стефанов, чрез брат си, който е кмет на квартал Младост в София, е свързан с Георги Кадиев и БСП. 
Най-интересно е, че Стефанов постъпва в ДАЕУ през 2021 и напуска през 2022 поради конфликт на интереси. Станислав Атанасов, заедно с Мирослав Стефанов участва в проверката на софтуера на машините от страна на ДАЕУ преди изборите 2 в 1 през ноември.

Големият въпрос е защо се наложи ЦИК да смени старите ИТ експерти спешно, точно "в 12 без пет", на прага на парламентарните избори? Счетоводни данни показват, че при организирането на частични местни избори на 27.02.2022, произведени от старите външни експерти на ЦИК, разходите на ЦИК с 27 броя машини за гласуване, са били общо 48 500.00 лв., или пресметнато за 1 брой машина - 1 296.30 лв.
А при организирането на частични местни избори на 03.07.2022 , произведени отново от досегашните външните експерти на ЦИК,  с 81 броя машини за гласуване, са били общо платени 53 900.00 лв.
или пресметнато за 1 брой машина -  665.43 лв. Предложение на фирмата-доставчик, публикувана в ЦАИС ЕОП за частични местни избори 09.10.2022 за 15 броя машини за гласуване, оферираната цена е  243 618.24 лв. с ДДС или пресметнато за 1 брой машина -  16 241.22 лв. Разликата е фрапираща и запознати с тънкостите на процеса с основание питат да не би да става дума за изкуствено завишени цени и раздаване на комисионни. И ако е така, какво отношение имат новите IT-та на ЦИК към подобна осъдителна практика?

Как беше до сега?

Публично известно е, че старите външни ИТ експерти на ЦИК бяха назначени в кризисните времена преди изборите на 11 юли 2021 г. за Народно събрание. В последствие, за изборите 2 в 1 през ноември, същите ИТ експерти бяха отново ангажирани за да създадат нови мерки за сигурност, като софтуера за машините вече се подписваше цифрово от ЦИК, което е сериозна защита от манипулация. При същите мерки за сигурност, ЦИК заедно с тях проведе и частичните местни избори.

Погледнато реално, външните експерти бяха ангажирани няколкократно за период от 1 година, и ДАНС не намери проблем в това, още повече, че в началото на 2022 старите външни експерти, заедно с още ИТ експерти , препоръчани от БАН, ДАЕУ и други организации, преминаха обучение от производителя на машините и софтуера ( Смартматик) за работа със софтуера, за инсталиране и логистика на машините. Тези специалисти бяха обучени да провеждат избори с машините без помощта на фирмите-доставчици.

Изведнъж в края на юли т.г., без да бъде искано от мнение от производителя Смартматик,  бяха дадени препоръки за смяна на всички ИТ експерти участвали досега. Доколкото е известно в писмото липсват каквито и да е мотиви, разказват хора от кухнята.
Източник: crimesbg.com

СКАНДАЛ! Новите IT експерти на ЦИК не са обучени да работят с изборните машини! Вотът ще е многократно по-скъп, смятат наблюдатели

СКАНДАЛ! Новите IT експерти на ЦИК не са обучени да работят с изборните машини! Вотът ще е многократно по-скъп, смятат наблюдатели - Снимка 2

СКАНДАЛ! Новите IT експерти на ЦИК не са обучени да работят с изборните машини! Вотът ще е многократно по-скъп, смятат наблюдатели - Снимка 3