Скандална и заплашваща националната сигурност далавера са замислили IT-експертите от групата от ПП-ДБ, начело с „експерт-съветника“ в МС Васил Величков, депутатът и бивш министър Божидар Божанов и други близки до тях шмекери, които отново се проявяват в цялата си корупционна светлина.

 

Този път на мушката им е Планът "дигитализиране на информационни масиви в администрацията, съдържащи регистрови данни", предвиждащ представянето в електронен вид на всички актове по гражданска регистрация, които се намират в общинската администрация. Той е част от Плана за възстановяване и устойчивост, по който “добрите сили” вече си делкат милиардите от Европа.

Логично, ангажиментът по дигитализация на хартиените бумаги, налични в кметства, общински съвети и други органи на местната власт първоначално бе възложен на НСОРБ, което до края на 2023 г. извършваше подготовка за неговото изпълнение.

 

Освен доста скъп, за което ще стане дума след малко, изпълнението на проекта за дигитализация касае съдбите на милиони българи, чиито лични данни могат много лесно да изтекат, да попаднат в недобросъвестни ръце или директно да бъдат продадени, ако попаднат в ръцете на шарлатаните от IT-лобито. Поне така прогнозират специалисти по кибер сигурност, до които се допитахме.

 

По идея на близкия до “къдравата Калинка” от “Промяната” (бел.ред.- Калина Константинова) Васил Величков, този план, чието изпълнение цифром и словом възлиза на “скромните” 40 млн. лева (предвидени, разбира се, за раздаване на правилните фирми при изпълнението, като със сигурност подходящо парче от баницата ще бъде заделено и за „касичката“ „Информационно обслужване“ АД), трябва да бъде иззет от ръцете на кметовете и да отиде при близката до сърцето му шефка на ГРАО Весела Тодорова.

 

В изпълнение на пъкленото им намерение е и последната активност на IT-групата, под чието давление е подготвено и представено на заседанието на МС от 28.02.2024 г. Постановление за изменение на ПМС 157/22 г., с което се променят органите и структурите, отговорни за изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. За никой не е тайна, че става дума за ново преразпределение на милионите по Плана, на удобните ведомства и съответните изпълнители. Като, разбира се, никой не се съобразява с аргументите против тези промени (публикувани и в Портала за обществено обсъждане). Точно такъв е случаят със становището на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/, което е категорично против новата далавера.

 

Със споменатото Постановление ангажимента се прехвърля на МРРБ /разбирай ГРАО/, в партньорство с Агенцията по вписвания и Агенцията по геодезия и кадастър. Не без значение е споменаваната за целта цифра от 40 млн. лв.

 

Тук е мястото да припомним, че Васил Величков е водещата фигура, която случайно или по-скоро не, присъства от дълго време в сенките на държавната администрация. Дългият му съветнически стаж стартира още при Румяна Бъчварова през далечната 2014-2015 г., което не му пречи да плюе управлението на ГЕРБ през последните години. Ролята на съветник той играе и при вицепремиера Калина Константинова, а преди това „съветва“ и Христо Иванов при краткотрайното му присъствие във властта, като министър на правосъдието. За всичките тези години, въпросният "съветник" успешно се забърка и в няколко гръмки скандала, като този със системата за случайно разпределение в съдебната система, хакерската атака над „Български пощи“, а не случайно е споменавано името му и около скандала с машинния вот на последните избори.

 

Божидар Божанов и Калина Костадинова също стартират като съветници - Костадинова през далечната 2013 г. се изявява като съветник на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, в служебното правителство на Марин Райков, назначено от Росен Плевнелиев, а по-късно, заедно с другите двама герои - Величков и Божанов, осветляват Румяна Бъчварова по проблемите на електронното правителство, чието ниво знаем какво е и към момента. И то няма как да бъде друго, освен незавидно, след като целта на гореспоменатата, сплотена в годините група, стремяща се всячески да бъде основната му движеща сила, никога не е имала за цел неговото развитие, а единствено усвояването на отделяният за целта сериозен финансов ресурс.

 

Тези факти не могат да не ни накарат да си спомним за набързо извършената и необоснована промяна в ръководството на ГРАО, чийто бюджет за подобни проекти нарасна в пъти след промяната.

 

Не са тайна близките отношения между новоназначената директорка на ГРАО Весела Тодорова и Величков, които дори и на публични места не се притесняват да се обръщат приятелски един към друг с „Васко“ и „Веси“. Не можем да омаловажим и ролята на министъра на регионалното развитие Цеков и одиозният му началник кабинет Николай Сайков, натрупал опит като такъв при емблематичния министър на културата Атанас Атанасов, известен като „Просто Наско“!

 

Говори се, че отново без основание, същите тези подготвят нова чистка в ГРАО, в стремежа си да довършат ликвидацията на компетентните и отговорни служители в дирекцията, отваряйки пътя на послушни и безгръбначни "калинки"!!

 

Всичко това не би имало значение и дано цената на тези игри не е за сметка на бъдещето на ЕСГРАОН и евентуалната заплаха за личните данни на милионите български граждани.

Източник: crimesbg.com