Възможно ли е под носа на централната и местната власт в София бизнесмен да произвежда пластмаси, при чиято обработка и изгаряне се отделят въглероден оксид и различни токсични хлороорганични съединения като напр. хлороводород, фосген и диоксини, които да замърсяват въздуха в софийския район „Надежда“?

Скандал: Бизнесмен сее фосген и диоксини в „Надежда“, Петър Петров превърна зелени площи в частен паркинг (СНИМКИ + ДОКУМЕНТИ)

По документи това е общинска градинка, реално е паркинг за шефове и работници във „Видира“

Възможно е, дори се случва от години, гласи сигнал, с който разполагат обвинителите в Софийската градска прокуратура, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, министърът на здравеопазването Христо Хинков, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, както и директорът на РИОСВ-София инж. Ирена Петкова.

Скандал: Бизнесмен сее фосген и диоксини в „Надежда“, Петър Петров превърна зелени площи в частен паркинг (СНИМКИ + ДОКУМЕНТИ) - Снимка 2

Скандалът се върти около работата на фирма „Видира-България“ ЕООД, която има производствена база в жк. „Надежда“ 2 на ул. „Йордан Хаджиконстантинов – Джинот” № 97А. Дружеството е производител и доставчик на крепежни изделия за строителството (дюбели, планки, скоби и др.); врати и прозорци от дърво; щанцови изделия; инструментални екипировки – шприцформи и щанци и пластмасови и метални изделия, като за шприцоването им използва редица полимери: полистирен (PS), акрилонитрил бутадиен стирен (ABS), полиамид (РА), полипропилен (РР), полиетилен (PE), поливинилхлорид (PVC) и други.

Скандал: Бизнесмен сее фосген и диоксини в „Надежда“, Петър Петров превърна зелени площи в частен паркинг (СНИМКИ + ДОКУМЕНТИ) - Снимка 3

Собственикът Петър Петров с ЕГН 650418****, вероятно подпомогнат от стимулирани чиновници в район „Надежда“, си е спретнал фабриката току до жилищните блокове, в пъти по-малко от изискуемото отстояние съгласно нормативите по чл. 31 – 36 от ЗУТ и по чл. 79 от Наредба № 7 за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони.

Заводът на „Видира“ е в нарушение и на Наредба № 7 за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда, издадена от Министерството на здравеопазването.

Скандал: Бизнесмен сее фосген и диоксини в „Надежда“, Петър Петров превърна зелени площи в частен паркинг (СНИМКИ + ДОКУМЕНТИ) - Снимка 4

За да е пълен ужасът Петър Петров буквално е презастроил района. От данни, с които се разполага, е видно, че общата застроена площ в парцела е 75,41% или 2165 кв. м., като 827 кв. м. от тях са изградени след 1998 г., а 740 кв. м. – след 2006 г. Застрояване на имота в такава степен надвишава 35,41% допустимите параметри на действащия към днешна дата устройствен план, който предвижда максимална плътност на застрояване на имота от 40%.

Бетонът, обаче, продължава да се излива – Петър Петров получава ново разрешение за строеж № 46 от 21.04.2003 г. за изграждане на „пристройка към съществуваща производствена сграда – жилищна сграда и офиси“, след което са изградени сгради с идентификатори 68134.1383.2342.1 и 68134.1383.2342.2.

Скандал: Бизнесмен сее фосген и диоксини в „Надежда“, Петър Петров превърна зелени площи в частен паркинг (СНИМКИ + ДОКУМЕНТИ) - Снимка 5

След изграждането и въвеждането в експлоатация на сградите през 2004 г. застроеното лице на имота става 1525 кв. м. или 53,12 %. Въпреки това през 2006 г. е издадено поредното разрешение за строеж №487 също в полза на ЕТ „Видира – Петър Петров“ за изграждане на „пристройка към съществуваща производствена сграда“, след което са изградени сгради с идентификатори 68134.1383.2342.6 и 68134.1383.2342.7.

Този кошмар продължава и в крайна сметка довежда до презастрояване на имота в степен, която надвишава почти два пъти нормите, заложени в градоустройствените планове за поземления имот през годините.

Данните за застроената площ на имотите са отразени на кадастралната карта. И тук нова беля – построени в имота сгради са с по-голяма застроена площ от посочената в строителните документи за изграждането им.

Скандал: Бизнесмен сее фосген и диоксини в „Надежда“, Петър Петров превърна зелени площи в частен паркинг (СНИМКИ + ДОКУМЕНТИ) - Снимка 6

Цехът на „Видира“ е на 18 м от жилищните сгради, а законът изисква поне 150 метра

Така излиза, че отровното производство се извършва на метри от жилищни сгради в постройки, които не отговарят на строителните книжа. Въпросът е как управата на София години наред стои със широко затворени очи за тоталното погазване на закона от страна на „Видира“ и нейния бос Петър Петров?

Безобразията, обаче, още не са приключили – шефове и работници на дружеството най-безцеремонно са превърнали общинска земя на район „Надежда“ в свой фирмен паркинг, забранен за „външни лица“?!

Скандал: Бизнесмен сее фосген и диоксини в „Надежда“, Петър Петров превърна зелени площи в частен паркинг (СНИМКИ + ДОКУМЕНТИ) - Снимка 7

Ето и една постройка, за която прокурорите трябва да поискат някакви документи за строеж…

Заграбените терени са с идентификатор 68134.1383.2264 и 68134.1383.2260 и се използват за паркинг на превозните средства на „Видира“ ЕООД, без да се допуска преминаване, спиране или паркиране на други превозни средства през тези имоти, което е добър повод мястото да се посети от прокурори и инспектори от Столична община.

Върхът на наглостта е фактът, че поземлен имот с идентификатор 68134.1383.2264 е отреден „за друг вид озеленени площи“, което е отразено в „Географска информационна система – София“ и използването му за паркинг предполага извършване на административно нарушение.

Възникват следните въпроси, на които компетентните органи трябва да дадат отговор:

1. Издадени ли са в съответствие със закона разрешения за строителството на всички производствени сгради, построени в периода 2006 г. – 2022 г., в имот с идентификатор 68134.1383.2342?

Скандал: Бизнесмен сее фосген и диоксини в „Надежда“, Петър Петров превърна зелени площи в частен паркинг (СНИМКИ + ДОКУМЕНТИ) - Снимка 8

2. Налице ли е изграждане на сгради в имота с горепосочения идентификатор в нарушение на максималната допустима интензивност на застрояване и за отстоянията между сградите при застрояване за парцела? Кое или кои длъжности лица са одобрили презастрояването?

3. Допустимо ли е издаването на разрешение за въвеждане в експлоатация на сграда, площта на която надвишава предвиденото в градоустройствените планове и разрешението за строеж?

4. Налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление по чл. 282, ал. 1 от НК от страна на длъжностни лица от район „Надежда“, в чиито правомощия е издаването на съответно разрешение за строителство на производствените сгради в имота?

5. Извършени ли са съответни замервания на чистотата на въздуха от представители на РИОСВ – София, кога, от кого и какви са резултатите от тези замервания, в случай, че са извършвани?

6. Извършени ли са съответни замервания на отстоянията от производствените сгради на територията, на които оперира дружеството „Видира България“ ЕООД и околните жилищни сгради от длъжностни лица от МРРБ, МЗ и МОСВ, от кои длъжностни лица и какви са резултатите от тези замервания, в случай че са извършвани?

Скандал: Бизнесмен сее фосген и диоксини в „Надежда“, Петър Петров превърна зелени площи в частен паркинг (СНИМКИ + ДОКУМЕНТИ) - Снимка 9

Това разрешително за строеж Петър Петров получил по времето на печално известния главен архитект на София Петър Диков

7. Налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление по чл. 323, ал. 1 от НК от страна на собственика на фирма „Видира“ Петър Петров във връзка със „завземането“ на имоти, които са общинска собственост?

Кога най-сетне представителите на държавата/общината/района ще си свършат работата в защита на обществения интерес и здравето на хората с прилагането на цялата сила на закона?

Източник: narod.bg