Според прогнозите ще удари 5 лева

Напоследък ситуацията с хляба наистина става страшна.

Димитър Бакалов, който е собственик на закусвалня в Благоевград твърди, че в последно време се справят все по-трудно. Той е категоричен, че субсидиите изобщо не им помагат, тъй като на практика взимат много, за да върнат малко.

Ситуацията с хляба става страшна

От почти осем месеца насам всички цени хвърчат нагоре. Никой не е в състояние да определи с колко точно ще се увеличи хлябът. Не е изключено да стигне и до пет лева за брой. Това до голяма степен зависи от пазарната цена на пшеницата.

Едва ли има някой, на когото да не му е направило впечатление, че през последните 9 месеца цените на закуските и хляба са се покачили с близо 50%.

Очакванията са през есента цената на пшеницата да се покачи двойно. Именно поради тази причина производителите продължават да настояват да отпадне ДДС-то върху хляба и хлебните продукти. На този етап няма единно мнение в коалицията по тази тема.

Хлебопроизводителите изплакаха, че през последните няколко месеца всеки понеделник суровините, необходими за производството на хляб и хлебни изделия, са с нови, по-високи цени.

Бакалов пък посочва, че яйцата, сиренето и брашното са се покачили драстично, но според него причината за това далеч не е спекула.

Източник: blitz.bg