Преждевременната пролет си отива

Синоптикът от НИМХ към БАН Мартин Славов бе категоричен, че дългоочакваният сняг идва.

В южните райони на страната ще завали дъжд, който в нощта срещу 25-и януари ще премине в сняг. В съботния ден цялата страна ще бъде застлана от снежна покривка. За радост на едни и за съжаление на други обаче снежната покривка няма да се задържи дълго. Тя ще започне да отшумява още в неделя. Единственото успокоение за любителите на зимните спортове е, че се очаква в планинските райони да повали повече сняг и покривката да е по-трайна, за да могат да се насладят на зимните приключения.

[caption id="attachment_263897" align="alignleft" width="300"]Преждевременната пролет си отива Преждевременната пролет си отива[/caption]

С уговорката, че не може да даде 100%-ва прогноза, Славов подчертава, че следващия месец метеорологичната обстановка ще бъде още по-динамична. Прогнозата сочи, че мъглите през следващия месец няма да са толкоз постоянни и в редките случаи, в които се появяват те ще са само за фон. Синоптикът обаче заостри вниманието върху един много важен факт – мъглите не се отразяват благоприятно на хората като цяло, а най-лошо влияние оказват върху пушачите. Всеки един трябва да е наясно, че мъглите в градска среда са доста вредни и отприщват редица хронични заболявания.

В заключение Славов посочи, че макар пролетния януари, е твърде рано да се правят прогнози кога ще настъпи пролетта, тъй като дотогава има да изтече още много вода, пише pik.bg.