Синоптик от БАН вещае сериозни наводнения през август

Синоптик от БАН алармира, че август, който по принцип е най-горещият летен месец, ще ни поднесе неприятни изненади.

Синоптикът проф. Валери Спиридонов, който е и зам.-директор на НИМХ при БАН вещае, че страшните наводнения, които преживя Сърбия преди броени дни, биха могли да се повторят и у нас през летния месец август. Вещият синоптик подчертава, че подобна ситуация в България би могла да се случи в по-северните части на Дунавската равнина. Той уточнява, че за да се случи подобно нещо, преди това трябва да са се изсипали сериозни количества дъжд, които да напоят почвата, а и освен това Дунав трябва да е доста по-пълноводен.

[caption id="attachment_412183" align="alignright" width="300"]Синоптикът от БАН проф. Валери Симеонов вещае сериозни наводнения през август Синоптикът от БАН проф. Валери Симеонов вещае сериозни наводнения през август[/caption]

Синоптикът посочва, че с голям риск би могло да се предположи, че през настоящия месец средните температури в България ще са около и над нормата, при все ме в отделни райони ще паднат количества дъжд, които са доста по-сериозни от обичайните за това време на годината. За сметка на това обаче ни очаква доста горещ и сух юли месец. Най-страшното идва през август, когато очакванията са времето да е сравнително топло, но пък за сметка на това да се изсипят сериозни количества дъжд, което може да доведе до опустошението, което преживя Сърбия. Така или иначе до август има много време, а метеорологичната обстановка не може да бъде предвидена с точност за толкоз дълго време напред, така че няма място за тревоги още отсега, уточнява синоптикът.

Ако тази сутрин сте се събудили с надеждата, че както през последните няколко дни, облаците на небосклона ще отстъпят място на слънцето в часовете около обяд, то със сигурност не сте познали. И през днешния ден над страната ще се задържи предимно облачно, а на места дъждовете ще бъдат придружени с гръмотевици. Над южните райони количествата дъжд ще са по-значителни и на повече места, сочи дежурният синоптик на НИМХ при БАН - Мартин Славчев. Дневните температури ще достигнат стойности между 18 и 23 градуса, а за района на София максималната температура няма да надвиши 18 градуса, пише pik.bg.