Синоптиците предупреждават за нова порция студ и сняг

Синоптиците от БАН предупредиха, че настоящата седмица ще бъде кошмарна по отношение на метеорологичната обстановка в страната.

Те прогнозират, че след потопа, който застигна България през уикенда, ни очаква ново изпитание – идва студ. Още от днес градусите ще започнат да падат, а снегът ще се завърне отново с пълна сила. През седмицата ни очаква и нова порция дъжд. Синоптиците посочват, че по всичко личи, че бедите в климатично отношение не са се изчерпали с пороя, който изправи на нокти половин България.

[caption id="attachment_436159" align="alignright" width="300"]Синоптиците предупреждават за нова порция студ и сняг Синоптиците предупреждават за нова порция студ и сняг[/caption]

Синоптиците вещаят, че през следващите два дни идва ново захлаждане, което на места ще бъде придружено от нови снеговалежи. Днес до обяд на повечето места в страната валежите ще започнат да спират, а облачността ще започне да намалява. Вятърът ще е слаб, а в Източна България и Дунавската равнина – до умерен от северозапад. Именно той ще довее новата порция по-студен въздух.

Максималните температури няма да надвишат 8 градуса, прогнозират синоптиците от НИМХ към БАН. Атмосферното налягане бързо ще се повиши, но въпреки това ще се задържи сравнително по-ниско от средното за този месец. В часовете до обяд по родното Черноморие ще остане облачно, а на места ще превалява дъжд. Следобед обаче валежите и там ще започнат да спират и облачността ще намалее. Вятърът ще е до умерен от северозапад. Максималната температура ще е около 8 градуса, а на морската вода – 6-7 градуса.

Над планинските райони ще има променлива облачност. До обяд на места ще продължи да превалява слабо, главно сняг. В следобедните часове облачността ще започне да намалява. Северозападният вятър ще е до умерен. Дневните температури на височина 1 200 м. няма да надвишават 1 градус, а на 2 000 метра – минус 6 градуса, пише pik.bg.

Очевидно новата седмица ще ни донесе нова порция студ и сняг, която ще доведе до нови проблеми.