БАН направи смразяваща прогноза за първата работна седмица

Синоптиците от БАН направиха страховита прогноза за първата работна седмица от Новата година.

От НИМХ към БАН прогнозират, че новата седмица стартира със зверски студ след резкия спад на температурите. През днешния ден променлива облачност ще завладее преобладаващата част от страната. Очаква се да е по-значителна над западната част, където в някои райони е възможно да се изсипе нова порция сняг. Продължава нахлуването на по-студена въздушна маса. Минималните температури са в интервал между минус 6 и минус 1 градуса. Максималните също няма да са доста над нулата – едва ще достигнат до 4 градуса.

[caption id="attachment_433169" align="alignright" width="300"]БАН направи смразяваща прогноза за първата работна седмица БАН направи смразяваща прогноза за първата работна седмица[/caption]

Климатологът доц. Георги Рачев уточни в ефира на Дарик радио, че студът, който вледенява страната е в резултат на ураган от Арктика. Той подчерта, че дългосрочните прогнози са като гледането на кафе и на карти, докато краткосрочните (за 2-3 дни напред), са с доста голям процент на сбъдваемост. Относно народните тълкувания на времето и твърденията, че зимата ще бъде дълга, защото тази година мечките край Девин са заспали доста по-късно от обичайното, климатологът коментира, че се отнася изключително професионално към подобни прогнози.

Синоптиците от БАН очакват през утрешния ден вятърът да започне да се ориентира от север-североизток, което ще създаде усещане за още по-голям студ. Вторият ден от новата седмица ще остане облачен, но пък за сметка на това не се очакват съществени валежи. В сряда прогнозата на синоптиците от БАН сочи, че ще започне разкъсване на облачността и ни очаква предимно слънчево, но пък доста студено време. Живакът ще падне доста под нулата между минус 13 и минус 8 градуса. Максималните също ще са отрицателни – минус 7 – минус 2 градуса.

Още в четвъртък обаче облачността отново ще започне да се вплътнява и в малките часове на нощта срещу петък е възможно да превали нов сняг. За сметка на това пък вятърът ще започне да отслабва и ще се ориентира от югозапад-запад. Очаква се леко повишение на температурите и то най-вече на максималните.

Междувременно стана ясно, че през вчерашния ден най-висока е била температурата в Пловдив, Монтана и Сандански – плюс 8 градуса, пише pik.bg.