Синоптиците вещаят, че обстановката над страната ще остане динамична през следващите дни

Синоптиците от НИМХ при БАН предупредиха, че и днешният ден няма да се размине без природни стихии.

Преваляванията над североизточните райони спряха още в сутрешните часове и облачността вече започва да намалява. Синоптиците обаче алармират, че още в часовете около обяд над северната част от България и планинските райони, облачността отново ще започне да се увеличава и на места ще има краткотрайни бури, придружени от гръмотевици. Прогнозата на синоптиците сочи, че над Югоизточна България времето ще се задържи предимно слънчево. Максималните температури леко ще се понижат и в по-голямата част от страната ще са в интервал между 28 и 33 градуса. Това стана ясно от прогнозата, направена от дежурния синоптик Анна Дякова.

[caption id="attachment_415625" align="alignright" width="300"]Синоптиците вещаят, че обстановката над страната ще остане динамична през следващите дни Синоптиците вещаят, че обстановката над страната ще остане динамична през следващите дни[/caption]

Очаква се по-късно през деня облачността над Черноморието също да започне да намалява. Температурите по крайбрежието ще се ориентират около 24-26 градуса. Температурата на морската вода е около 24 градуса. Над района на Стара планина ще преобладава значителна облачност, а по-късно през деня се очакват краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици. Синоптиците алармират, че и през следващите няколко дни метеорологичната обстановка над страната ще остане доста динамична, особено над Северна и Западна България. В „Здравей, България” по Нова тв, синоптикът Петър Янков успокои столичани, че през днешния ден над София се очакват по-малко валежи. За сметка на това обаче в Северозападна България отново ще вали, а дъждът ще бъде придружен с гръмотевици.

По отношение на вчерашната градушка, която помля София, Янков поясни, че количествените измервания и прогностични данни могат да бъдат дадени най-много половин до един час преди настъпването на облака. Той е категоричен, че Изпълнителна агенция „Борба с градушките” е локализирала облака половин час преди да се разрази бурята. Той обаче изрази съмнения, че е могло да се въздейства на този облак, тъй като е бил много мощен и дори да се бяха намесили от агенцията, нямаше да има ефект, пише pik.bg.