Собствена имотна империя за милиони левове, достойна по мащаби и разкош за баща му – „инструментът във властта, разпределящ порциите на фирмите в държавата“, е създал Демир Доган, първородният син на Ахмед Доган.

Последната придобивка на Демир е огромна къща в луксозния затворен комплекс „Резиденшъл парк – Лозен“ край София.

 

Запознати разкриват, че там наскоро се е нанесъл и баща му, останал без сараите си в „Бояна" и „Росенец” покрай разцеплението в ДПС. Но да не тъжим за семейство Доган. В палата с площ от 504 кв. м. има предостатъчно място както за Демир, съпругата му Памела и двете им деца, така и за бездомния дядо Ахмед.

Къщата на Доган-младши е възможно най-голямата в затворения комплекс, който разполага със собствено училище с детска градина и спортен център с басейни фитнес. Подобни по площ има само още 8, като за истински баровци, а останалите около 200 са в пъти по-малки. ВИП имотите са вдигнати в редица в единия край на комплекса. Така за собствениците е осигурено допълнително уединение. Вместо гледка към съседните къщета с любопитни съседи се открива панорама към Витоша и София.

 

Сараят на Демир Доган се е ширнал на три етажа. На първото ниво има спалня за гости, хол с дневна и кухненски бокс с излаз към двора от 600 квадрата. На втория етаж са четирите спални за домакините, всяка със самостоятелна баня и тоалетна, санитарно помещение и антре. На третия етаж има кабинет, хоби стая, голямо помещение за банкети и просторна тераса.

 

Цената също е впечатляваща. В сайтовете за имоти една от съседните къщи се продава за 1.2 млн. евро.

Цената, която Демир Доган плаща миналата година, е дори малко по-висока заради използваните по-скъпи материали и промяна в интериора, обясняват запознати. Всъщност изваждането не свършва с платените около 2 милиона и половина за баровския палат. Както всеки имот ново строителство, и къщата в „Резиденшъл парк – Лозен" се продава на шпакловка и замазка, макар и с малко повече екстри, като собствен газов котел и изводи за радиатори във всички помещения. Преди да се нанесе тази пролет, Демир се изръсва с още около половин милион лева за луксозни довършителни работи, бутикова мебелировка и всевъзможни маркови уреди, твърдят запознати.

 

Да се чуди човек, откъде наследникът на Сокола, за когото не се е чуло да върти успешен бизнес, може да намери подобни пари. Проверка в Имотния регистър показва, че Демир има няколко фирми, но с печалбите, които обявяват всяка година, няма как да си позволи подобен имот. А той не е само един. Самата къща се води собственост на фирма „Фалкон Пропъртис", която е със скромните 200 лева капитал.

Мистерията с богатството на Демир Доган може да намери обяснение, ако си спомним за прословутите обръчи от фирми и разпределение на порциите държавна пара, с които баща му обича да се хвали.

 

Преди да се нанесе в огромния палат, Демир Доган живее в не по-малко просторен мезонет. Наследникът на почетния председател на ДПС купува жилището от близо 200 квадрата в елитен столичен квартал малко преди сватбата си през 2020 г. Любопитно е, че апартаментът, който по най-скромни оценки струва поне половин милион евро, е купен с пари в кеш, без обичайната при подобни сделки ипотека. Ако въобще е плащано, разбира се. Продавач е бизнесменът Юлиян Инджов, чиято строителна фирма „Иса 2000" през последните години щедро захранена с договори за десетки милиони левове от общини или министерства, контролирани от ДПС.

След подобни блажни порции Инджов има достатъчно причини да се отблагодари поне с един мезонет на младоженеца Демир и неговия баща.

 

Преди Демир Доган и съпругата му Памела да се нанесат, мезонетът е обзаведен от специално нает интериорен дизайнер. От снимките, които фирмата изпълнител публикува на сайта си, става ясно, че и там пари не са жалени. Луксозният интериор в двуетажното жилище е съчетание от естествени материали като дърво и високотехнологични уреди и осветление.

 

Демир дари жилище на сестра си Демет

Имотната империя на Демир Доган се разпростира и извън границите на България. Според запознати синът на Сокола е собственик на апартамент в Солун, останал му от студентските години, и къща на Халкидики. Имотите, струващи няколко милиона, предвидливо не са записани на негово име, за да не е нужно да обяснява произхода на средствата за тях. У нас Демир доскоро е притежавал и още един огромен апартамент в престижен столичен квартал. Миналото лято жилището с площ 96 квадрата е дарено на природената му сестра Демет. Така 29-годишната наследничка на Сокола, която отдавна се е еманципирала от фамилията, също е уредила със собствен дом.

 

Вместо да разчита на издръжка от прословутите обръчи, Демет в избрала сама да печели парите си. Тя от години си изкарва прехраната като гримьорка. От отзивите на клиенти става ясно, че се справя повече от добре. Твърди се, че Демет прави всичко възможно, за да се разграничи от татко Ахмед по съвет на своята майка.

 

Плевенчанката Ширин Карнобатлъ е под №3 в любовното тефтерче на Сокола. Доган я залюбва, когато 21-годишната мома кандидатства за водеща на новините на турски по БНТ, а той е в публиката. Ширин печели един от най-влиятелните мъже у нас с красотата и доброто си възпитание. По стара традиция и този 6рак на Ахмед Доган не издържа дълго. С това и кариерата Ширин тръгва рязко надолу. За известно време Карнобатль се издържа като продавачка на щанд с биижута в столичен мол, но от година отново е чиновничка в Министерството на културата.

Източник: Уикенд, crimesbg.com