Синът на червеното величие Райко Дамянов, забравен от всички в столичен хоспис.

Прикован на легло след тежък инсулт, Дамян Дамянов разказа за нерадостната си съдба, надявайки се приятели и познати да минат и да му подадат ръка в трудния за него момент.  

 

Споделя, че положението му е твърде тежко и едва ли ще може да се оправи от изкарания тежък инсулт. Измъчват го ужасни болки, макар да взема цяла шепа лекарства. От залежаването получил огромна декубитална рана на гърба си, а почистването й му причинява огромна болка.

 

Синът на червеното величие Райко Дамянов гасне в хоспис

Освен това има проблем и със зрението – вижда буквите двойно и тройно. Не му е възможно да се изправи сам от леглото и поради тази причина обикновено му помагат двама санитари. Слагат го да седне, след което го връзват за стола, за да не падне. Не иска да угасне в хоспис, но няма друг шанс, защото пенсията не му стига да си наеме квартира, нито пък да плаща на човек, който да го обгрижва.

 

В хосписа го посещава само приятелят му Антон, който го открил припаднал на терасата след инсулта. Носи му разнообразна храна, тъй като е едър и тази в хосписа невинаги му е достатъчна или вкусна.

 

Призовава, ако някой от приятелите или близките му желае, да му помогне. Отбелязва, че свижданията са всеки уикенд от 16 до 18 ч., а името на хосписа е „Зеленият път“.

Не може да се примири с това, че акълът му продължава да сече като бръснач, а здравето му го е изоставило. Дамян Дамянов е единственият човек, бил министър на културата в рамките на ден в правителството на Андрей Луканов. Към днешна дата обаче философът е прикован за леглото и не може да се грижи сам за себе си.

 

След като припаднал заради инсулта на терасата в дома си, престоял там на студено повече от денонощие. След като го изписали от Втора градска болница, синът на първия зам.-министър председател на Министерски съвет по времето на Тодор Живков, си дал сметка, че никога повече няма да може да стъпи на краката си, защото са парализирани. От там директно го преместили в хосписа, където разчита за комфорта си на санитарите.

 

Дамянов твърди, че в зората на демокрацията бил подложен на репресия от новата власт заради близките си контакти с фамилията на Тодор Живков. Принудили го да продаде жилището си в центъра и да наеме квартира. След дълго търсене изборът му опира до гарсониера на пъпа на София. Същевременно много врати за работа му биват затворени буквално под носа, само защото е син на Райко Дамянов. За да оцелява се наложило да разпродаде семейните реликви.

 

След инсулта напуска и квартирата си, тъй като не е по възможностите му да плаща наем и престой в лечебното заведение.

Източник: Уикенд