Изненадата в списъците на кандидатите за депутати е, че почти липсват синове и дъщери на известни политици.

 

Тъй като времето, в което десетки наследници на известни фамилии се бяха юрнали да щурмуват властта не бе далеч, вероятно си го спомняте.

 

Списъците на БСП например бяха опразнени от потомствени социалисти след скандалите в столетницата и ударното изключване на недоволни от ръководството й.

На предишни избори в столичните избирателни райони се подвизаваха наследниците на червени фамилии като Иван Таков и Ана Пиринска, както и Петя Михалевска в Кърджали.

 

Щерката на Олимпи Кътев и роднини на видинския кмет напират за парламента

Сега всички те са извън битката за парламента, след като Корнелия Нинова не само успя да ги изолира от БСП, а дори ги и изключи. В списъците няма да видите и името на Теодора Руменова Овчарова, при все, че баща й е от най-близките съветници на Нинова, но пък в същото време да не забравяме, че той влезе в списъка „Магнитски“.

 

По съвсем друг начин обаче стоят нещата в листата на реанимираната царска партия НДСВ. Там фигурира името на Боряна Кътева, която е дъщеря на ексобластния управител Олимпи Кътев. Тя се изявява в застрахователния бизнес и се води координатор на партията за София, каквото и да означава тази позиция в иначе маргиналната партия.

Олимпи Кътев се прочу с услужливото превръщане на царските имоти от държавна в частна собственост.

 

Боряна Кътева е била поставена на неизбираемото 24-то място на изборите през 2019 г. Макар и доста по-напред в листата към днешна дата, тя не си дава много зор да агитира в социалните мрежи за предстоящите избори. В същото време търси активно осиновители на бездомни животни.

 

Преди време като член на ЦИК е била ангажирана и съпругата на Олимпи Кътев – Цветозария Йосифова-Кътева. Покрай това обаче е разкрита и като съдържател на явочна квартира „Център“, използвана от Шесто управление на ДС. Била е вербувана през 1982 г. и е снета от отчет 8 години по-късно. Разбира се за член на ЦИК е била предложена от НДСВ.

 

Панчо Смоленов, който е наследник на Христо Смоленов – ексдепутат и експерт по антитероризъм, също е съотборник на Боряна Кътева. От 2007 г. до момента бащата е обявяван неколкократно за агент Андрей от Шесто управление на ДС, понеже е бил кандидат-депутат, преминал през няколко партии, последно „Воля“. Освен това е длъжник към ДСК, Частна земеделска инвестиционна банка, Балканска универсална банка и банка Славяни. За себе си казва, че винаги е имал апетит към политиката.

 

В НДСВ е и друга издънка на царски сподвижник – Лъчезар Ценков. Освен зам.-шеф на партията, той е и син на видинския кмет Цветан Ценков, който пък през 2001 влезе в НС като депутат от царската партия. Освен сина на кмета в листата на НДСВ е и племенникът му Димитър Митов, който е водач във Видин.

Макар роднините на видинския кмет да са кандидати от царската партия, запознати издават, че не се знае на коя точно партия ще разчита за подкрепа на местните избори самият той.

 

В листите на тези избори е и Никола Вапцаров – известна издънка на комунистическия род. Правнукът на поета този път е регистриран като кандидат на „Левицата.“

 

И в ДПС присъства кандидат с известна фамилия – Танер Кабилов – син на ексземеделския министър Нихат Кабил. Той е бил кандидат за евродепутат през 2019 г. като член на младежкото ДПС.

Припомняме, че бащата пък бе обвиняем заради неизгодни горски заменки, ощетили страната със 115 млн. лв. Разбира се делото е прекратено, но ЕК започна наказателна процедура срещу страната за незаконна държавна помощ към фирмите, купили земите на скандално ниски цени.

 

Николай Алгафари е друг син на известни родители. Наследникът на бившия пиар на БСП Нидал Алгафари от две години е член на ГЕРБ. Според обявление на пресцентъра на партията, картата му е била връчена лично от лидера Борисов. Николай е студент в НБУ и вече има парламентарен опит, тъй като бе депутат в 48-то НС. Сега е поставен на избираемото 3-то място в 23-ти столичен район.

 

Пред него е друг известен син Александър Ненков, чийто баща Румен Ненков е член на Конституционния съд, а майка му Юлия Ненкова е шеф на КЗК. Както е известно въпросната комисия трябва да бди освен всичко друго и за картелни споразумения между производители и търговци, които вдигат безбожно цените. Запознати твърдят, че от създаването си тази структура такова нещо, с много малки и незначителни изключения, не е откривала, въпреки че едно влизане в магазина разбива всякакви подобни илюзии.

 

За пореден път в листите присъства и кандидатурата на Ивайло Караньотов, който води столичната листа на партия КОД на ексздравния министър Петър Москов, популярен в някои алкохолни кръгове като Пепи Готиното. Караньотов е известен най-вече като съпруг на Аня Пенчева. Участвал е и в риалити формат, но до момента не е отбелязал някаква гражданска активност.

Източник: Уикенд