Експерти по недвижимости отново извадиха от ръкава си въпроса дали се пука или ще се спука имотният балон. И съвсем очаквано мненията на различни специалисти по този въпрос, се разминават драстично. Докато според едни доходите на хората в големите градове растат и те имат все по-голяма възможност за закупуване на жилища, други пък наблягат на факта, че масовото обедняване, заради което купувачите пристъпват все по-трудно към големи сделки, в които трябва да хвърлят минимум 150-200 000 евро.

 

Всъщност атрактивните имоти са в големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас – тенденция, която отдавна е актуална. Основната стръв обаче е столицата, тъй като преселението въпреки парещите цени на всичко продължава. Затова кипи и не спира и новото строителство, което се търси основно от хора, дошли отвън.

 

Дали наистина доходите на българите растат дотолкова, че вече не са ни скъпи апартаменти от 160-200 000 евро? Дори погледнато към средната заплата за столицата, която вече надхвърли 3000 лева, това няма как да се случи. Първо, защото високи доходи получават едва 20-ина

процента от населението – IT специалисти и финансисти основно, и второ – дори с подобна заплата човек си купува метър – метър и половина имотна площ.

Т.е. почти никой не може да купи жилище без сериозен кредит. Банковите заеми обаче поскъпват и особено хората с доход, по- нисък от 3000 лева, при месечна вноска 1000 лева, снижават бюджета си на доход, с който няма как да вържат двата края. Други обаче твърдят, че доходите на населението растат по-бързо от цените на недвижимите имоти и това означава, че достъпността до жилища в България непрекъснато се подобрява.

 

В същото време цените на апартаментите в София брутално растат и абсолютно всеки втори, разполагащ с пари, които трябва да инвестира, тръгва да купува недвижим имот. Със сигурност обаче цифрите се покачват именно заради търсенето, докато не спрат със закон купуването на апартаменти, които остават празни.

 

Любопитен е и друг феномен – че докато преди няколко години хората търсеха по-малки жилища, дори гарсониери, сега нараства търсенето на по-големи апартаменти, като тристайните са сред най-желаните. С уточнението, че по-малко се търсят луксозните големи от над 130-140 квадратни метра, защото струват чувствително повече. Сега хората, тръгнали на сделка, гледат да си осигурят по-хубави, по-големи жилища – който е живял досега в двустаен, иска да си купи тристаен, а който е бил под наем, планира да си купи свое жилище.

 

Допълнителен  облекчаващ фактор за купувачите на имот са все още ниските лихви по ипотечните кредити, които са далеч под нивото в други държави. Все още сме сред страните с най-ниски лихвени равнища в целия свят. Средно на този етап лихвените проценти са между 2,5 и З на сто.

Банките пък поощряват взимането на ипотечни заеми, тъй като са добре застраховани с недвижими имоти.

 

Експерти сочат като катализатор и предстоящото присъединяване към еврозоната и

приемането на еврото. Защото тогава и у нас лихвените проценти ще скочат като в цяла Европа и кредитите ще поскъпнат.

Това е и основна причина да се търсят недвижими имоти доста засилено от началото на годината. Финансистите вече призоваха хората, които държат депозити в банки, и в дюшеци и буркани, да ги обръщат в евро в рамките на няколко месеца, защото може доста да загубят при трансформацията на националната ни валута.

 

Хората обаче трябва да знаят, че при обмяната на над 5000 лева произходът на средствата трябва да се доказва. В последните години тъкмо тези, които държат кеш извън банките, купуват имоти, за да легализират средствата си.

Публична тайна е, че бизнесът с имоти у нас се ползва за пране на пари.

 

Постоянното увеличаване на минималната работна заплата, пенсиите, заплатите на държавната администрация допълнително напомпва инфлацията. Ако си задаваме въпроса сега ли да си купим жилище или да изчакаме, отговорът е – купувайте, защото цените няма да паднат.

В случай че сте готови да изтеглите кредит, изтеглете сега, защото по-нататък условията може да са много по-неблагоприятни. В същото време трябва да сте наясно, че дори да имате високи доходи, това не означава, че ще успявате с месечните вноски 30 години напред. Причината е, че никой не знае дали днешният му добър доход ще се задържи и дали ще запази работата и длъжността си.

 

В крайна сметка експертите съветват да купувате имот, ако имате възможност да платите със собствени средства поне една четвърт от него, а не изцяло да разчитате на кредит. Така ще бъдете спокойни, че ще можете да изплащате месечните си вноски, ще покривате основните си разходи и няма да живеете в оскъдица 15, 20 или дори 30 години.

Източник: Уикенд