Оперната певица Еделина Кънева има мерак да оглави Музикалния театър, на чиято сцена блести с таланта си. 

Името й фигурира на сайта на културното министерство, заедно с имената на двама нейни колеги – настоящият директор Марияна Асенова и режисьорът Марио Николов, който се изявява успешно и като тенор.
И тримата кандидати са творчески личности, израснали в едно гнездо – Музикалния театър.

Детството на Еделина минава между операта, Сатиричния театър и стадиона. След завършването на Музикалната академия дебютира като артистка на сцената на Бургаската опера. Следват три сезона, в които е ангажирана в операта в Лайпциг.

Овладява превъзходно немския език и работи успешно с педагога Михаил Томашов, който вече не е сред живите. С времето се утвърждава като артистка в Музикалния театър, а ролите й са многобройни. Като разкрепостен творец, надарен с множество качества, тя има изяви и с музиканти от поп музиката, джаза, фолка – Васил Петров, Маргарита Хранова, Орлин Горанов, дори чалга колаборация със Софи Маринова.

Работи и в операта, където изпълнява централните сопранови роли. Режисьорът Пламен Карталов я привлича в мюзикъла „Мамма миа“. Гостува като солистка и на симфонични оркестри. Голямата оперетна примадона Анелия Шуманова казва за нея: „Слушайте как пее Еделина“.

Настоящият ръководител на Музикалния театър – Марияна Асенова е успяла като певица и режисьорка. Тя е възпитаник на Констанца Вачкова в Музикалната академия. Блести на сцената, покорявайки публиката с ефектната си красота. Почитателите на оперетата я помнят и ще я помнят като Силва и Цилика в „Царицата на чардаша“.

Проявявайки мениджърски качества като директор съумява да привлече в театъра и режисьори от чужбина. Дава път основно на млади артисти, тъй като си дава сметка, че операта е основно изкуство на младостта. Освен всичко друго, тя е изключително танцувална, с фигура на балерина.

Третият кандидат за шефското място в Музикалния театър – Марио Николов, е едно от най-популярните лица на оперетната сцена у нас. Кариерата му стартира като водещ солист в Музикалния театър. Стига до длъжностите зам.-директор по художествените въпроси и директор на театъра. Режисира множество спектакли в различни български градове. Гастролира в редица страни в чужбина. През 2010 г. получава Кристална лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Скандалите около отстраняването му от директорския пост бяха шумно отразявани в пресата. Стигна се до съд, Николов спечели делото, но отлагането във времето на съдебното решение осуетява връщането му в театъра. 

След 10 ноември 1989 г., в оперетата помнят двама успешни директори – Людмила Чешмеджиева и покойният велик комик Видин Даскалов. Двамата си оспорваха директорското място, но никога не стигнаха до оплюване и ненавист. Добър директор на трупата бе и покойният вече проф. Светлозар Донев.
Източник: Уикенд
 

Ще оглави ли Еделина Кънева Музикалния театър?