Мненията са доста различни

Считано от днес цената на хляба вече е с нулева ДДС ставка.

Дали обаче това ще намали реално крайната цена за потребителите, търсим отговор на въпроса.

Един от най-големите хлебопроизводители в Монтана Валери Кръстев твърди, че от днес и понеделник, цената на хляба ще намалява, но това ще се случва с различни проценти. Той обаче бе категоричен, че не може да посочи твърдо, че намалението ще е с 20 процента, тъй като всеки е различен като производител.

Ще ни се наложи ли да купуваме по-скъп хляб?

По всяка вероятност ще има и такива, които няма да могат да намалят крайната цена за потребителите, посочи той в ефира на Нова тв.

Хлебопроизводителят Димитър Бакалов пък попари с новината, че въпреки очакванията на мнозина, че нулевата ДДС ставка за брашното и хляба ще доведе до понижение на цените, нещата стоят по съвсем различен начин. той е категоричен, че на този етап е невъзможно хлябът да поевтинее за крайния потребител.

Нещо повече – той дори направи прогноза, че се задава нов ръст на цената на хляба. Според думите му това най-вероятно ще се случи през септември или октомври, когато цената му може да удари и 3 лева.

Не трябва да се забравя и почти двойното повишение на цената на пшеницата, което несъмнено оказва влияние върху цената на хляба. В заключение той посочи, че всички цени ще продължат да хвърчат нагоре, докато инфлацията не бъде спряна.

Източник: nova.bg