На българския потребител определено му дойде в повече съобщението, че в продуктите ще бъдат влагани насекоми.

 

От БАБХ отбелязват, че засега на пазара няма такива продукти. Ако обаче се появят, то тази стряскаща съставка трябва да бъде изписана върху етикета.

 

Вероятно си спомняте, че преди десетина дни, директива на Европейския съюз позволи в хранителни продукти да се добавя прах от смлени насекоми. ЕС прие на 24 януари новия регламент, в който се разрешава търговията и използването на брашно от домашни щурци.

 

Ще ни принудят ли да ядем всевъзможни гадини, без дори да знаем?

Според експертите на БАБХ на родния пазар няма храна, в която да са вложени тези гадини. Д-р Иван Генчев, който е директор на дирекция „Контрол на фуражите и страничните животински продукти“. Той допълва, че еврозаконодателството индивидуално позволява разрешаването на нова храна.

 

Съгласно действащите норми на родния пазар, на етикета на храните задължително трябва да бъде отбелязан праха от насекоми, ако е вложен такъв.

Същевременно в Европа това се очертава като доста печеливш бизнес. В Италия например вече си похапват сандвичи с насекоми. Верига заведения за бързо хранене е пуснала в продажба хамбургер с брашно от щурци. Цената му е 13.90 евро.

 

„Грило чийзбургера“ е описан от създателите си като свеж и примамващ с вида си. Предназначен е за почитателите на кулинарните експерименти.

Към сместа за хлебчето е добавено брашно от щурци, получено от немско стопанство.

Добавя се разтопено сирене, лилаво зеле, американски картофки и сос.

Източник: Уикенд