Бизнесът вече сериозно изнемогва

По-възрастните българи, преживели не една и две кризи са наясно, че зададе ли се криза, идват и купони.

Въпросът този път е дали ще се стигне дотам, че да купуваме бензин с купони.

Оказва се, че държавата крои планове да раздава електронни ваучери на хората, за да могат да използват обещаната отстъпка на бензиностанциите.

Ще купуваме бензин с купони?

Припомняме, че идеята е до 50 литра бензин и дизел да се купуват на по-ниска цена. В случая говорим за 25 стотинки отстъпка на литър гориво.

Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев сподели пред „Нова нюз“, че идеята на управляващите е тази помощ да е в сила до края на настоящата година.

Той обаче побърза да уточни, че мярката, която е част от антиинфлационния пакет на правителството все още се уточнява. Що се отнася до пакета, той е на стойност 2 милиарда лева.

Истината обаче е, че за много българи тази помощ е повече от нищожна. Те дори я определят като капка в морето. При цените на горивата към днешна дата, цената на бензина и дизела ще падне до под 3 лева. Н случай обаче, че страната ни не успее да се пребори за отсрочката и руският петрол бъде забранен от ЕК, то тогава по всяка вероятност горивото ще ни струва 5 лева за литър. В този случай тази отстъпка си е направо нищо, гласят коментарите в социалните мрежи.

Обсъжда се да се свали акцизът на синьото гориво и електроенергията. За да се случи това обаче ще ни е нужно ЕК да даде своето разрешение. Дори и това да се случи, то ще се забави поне няколко месеца. В същото време бизнесът вече изнемогва сериозно под напора на скъпите енергоизточници. От там се жалват, че ножът вече е опрял до кокала.

Източник: standartnews.com