До момента не е поставена и една тухла по проекта

Изглежда на правосъдното министерство ще му се наложи да връща 33 млн. лева.

Причината за това е, че сумата е отпусната за изграждането на затвор без решетки в с. Самораново край Дупница като до края на срока остават по-малко от две години.

Сумата е осигурена по линия на програма Правосъдие на Норвежкия финансов механизъм, а към днешна дата дори не е избран строител на съоръжението, което се води пилотен проект.

Само преди няколко дни са били отхвърлени двете постъпили оферти от строители, след което процедурата е била прекратена.

Ще има ли затвор без решетки или връщаме обратно 33 млн. лева?

Мераклии да издигнат затвора без решетки, са били фирма „Престиж бизнес-93“ от Благоевград и плевенската компания „Хоризонт-Иванов“.

Първата фирма е собственост на Георги Шапков, приятел на бившия гербаджия Цветан Цветанов.

Новият затвор трябва да бъде завършен до март 2024 и това ще е първият затвор, строящ се в страната ни от половин век насам. Той трябва да бъде издигнат на мястото на бивши военни поделения. Част от сградите, които вече са пред разпад, ще бъдат съборени. Други пък ще бъдат ремонтирани и преобразени в модерни килии, без решетки. Те ще бъдат с изглед към Рила, с център за обучение на надзиратели. Освен това ще имат игрища, басейн и площадки за тренировки.

Проектът за невиждания до този момент в страната ни затвор се движи от ГДИН (Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“), но на този етап все още се намира на изходната си точка. Според запознати една от причините за това е нестабилната политическа обстановка напоследък у нас и честата смяна на правителства и министри, тъй като всеки от новите екипи идва с нови изисквания и правила.

Оказва се, че най-големият проблем е, че във въпросния проект не са предвидени 2 млн. лв. за изграждането на водопровод. И това на фона, че и към момента водата в Самораново не достига при все, че селото се намира в полите на Рила, често остава с дни без вода.

От една страна местните хора биха се радвали, ако проектът се осъществи в действителност, тъй като това означава откриване на нови работни места. От друга страна обаче заплашват с гражданско неподчинение, ако не бъде решен проблемът с водата.

До този момент са проведени няколко срещи с хората, но на тях не е казано нищо конкретно, освен даването на празни и неосъществими на практика обещания.

Капацитети разкриват, че проектът на затвора, който ще прилича повече на планински хотел и официално се води „пилотен затвор, свързан с център за обучение на персонала“, е на консорциум ДЗЗД „Интегра“.

Така и не става ясно обаче защо са „забравили“ да включат нов водопровод, имайки предвид фактът, че безводието в селото не е от вчера.

Според запознати за проекта са платени половин милион лева. На този етап обаче от МРРБ категорично отказват да дадат пари, с които да се направи нов водопровод за захранването на селото и затвора, твърдят запознати.

ВиК Дупница е излязло със становище още преди три години, че сега съществуващият водопровод не може да захранва количествата, необходими за новия обект.

Водопроводната мрежа на с. Самораново е изключително стара и често пъти възникват аварии. В проекта обаче е включен само резервоар, чийто общ обем е 100 куб. м. Друг е въпросът как точно ще бъде напълнен той.

Съгласно проекта във въпросния затвор ще могат да излежават присъдите си около 400 лишени от свобода. Освен това ще има и учебен център за около стотина служители. Обучението на кадрите от системата на това място ще продължава около два месеца. Казано с други думи още 500 човека ще бъдат добавени към водните неволи, пред които е изправено селото.

Освен останалите големи недомислия възниква и въпроса откъде ще намерят 400 затворници за това място. Идеята е новите сгради да бъдат издигнати, за да се облекчат килиите на Софийския централен затвор.

От друга страна пък селото е много близо до затвора в Бобов дол, който непрекъснато се ремонтира и обновява и е за 200 затворници.

Първоначално идеята била пилотния проект на затвор без решетки да бъде издигнат в Кремиковци, но категорично била отхвърлена. След това е оглеждан терен във Враждебна. При все, че ГДИН има свой терен там, местните хора били недоволни и тази идея също пропаднала.

В крайна сметка изборът паднал върху Самораново, където до момента не е поставена и една тухла по проекта.

Изглежда в крайна сметка ще се наложи ГДИН да върнат обратно сумата в размер на 33 млн. лева на донора си – Норвежкия финансов механизъм.

Източник: Уикенд