Изненадващо освободен от директорския си пост бе началникът на полицията в Бургас – ст. комисар Емил Павлов. Това се случи със заповед на вътрешния министър Атанас Илков. Отстраняването му е било наложено заради постъпили множество сигнали в дирекция „Инспекторат“ на МВР, че покровителства полицаи, дирижиращи незаконния бизнес с продажбата на балони с райски газ в морския град и в курортите Созопол и Слънчев бряг.

 

Преди дни Емил Павлов бе „разжалван“ от вътрешния министър Атанас Илков само няколко месеца, след като бе удостоен с почетен медал от МВР и поради тази причина мнозина предположиха, че уволнението на 45-годишния полицейски началник е политическо, а не е пряко свързано с работата му.

Името на Павлов бе спрягано и като един от възможните варианти за служебен вътрешен министър в кабинета на Димитър Главчев на мястото на Калин Стоянов, което също може да е допринесло за отстраняването му.

Запознати обаче твърдят, че причината за уволнението на полицай №1 в Бургас е съвсем различна – Емил Павлов си отивал, тъй като не взел мерки по множество сигнали, че полицаи от морския град са замесени в продажба на флакони с райски газ масово вдишвани от хиляди туристи в Созопол, Несебър, Слънчев бряг, Поморие и Приморско.

 

Твърди се, че настоящи и бивши полицаи от Бургас, Черноморец и Созопол чрез техни роднини и приближени лица търгуват на едро с флаконите с райски газ и принуждават собственици на нощни заведения и търговци да зареждат забранената стока от тях. Ченгетата прибирали и подкупи от съдържателите на дискотеки и барове, за да не им правят проверки, като рушветите варирали от 10 000 лв. до 50 000 лева за летния сезон.

 

Като неофициален бос на полицейската групировка за търговия с балони се сочи скандален бивш  мастит полицай, който е родом от Черноморец и навремето се прочу с това, че паркираше личния си джип „Мерцедес“ G класа върху тротоара пред централния вход на полицейското управление в Созопол. Твърди се, че негови приближени внасят в България десетки хиляди флакони райски газ, които препродават с огромна надценка на барове, дискотеки и плажни питейни заведения в Бургас, Слънчев бряг, Несебър и Созопол. Като основни действащи лица в незаконния бизнес с балони се сочат имената на полицаите от Созопол Кирил, Димитър и Косьо, на ченгето от Несебър Коце Жалния и на полицай от Приморско. Твърди се, че бандата полицаи печелела стотици хиляди левове от райския газ, а пари достигали и до началниците.

 

„Още в края на юни имаше постъпили сигнали от собственици на питейни заведения по Южното Черноморие, че са принуждавани да купуват балони с райски газ от полицаи, но директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас Емил Павлов не взе отношение по проблема и даже осуети стартирането на разследване“, разкрива запознат от полицейските среди. Според думите му в следващите дни се очаква смяната и на началника на полицията в Созопол – Николай Ангелов, както и на полицейските директори в Слънчев бряг и Приморско.

Източник: Уикенд, crimesbg.com