Кандидатът за депутат от ГЕРБ Георги Георгиев, който е изключително активен зам.-кмет на Столична община, се възмути от бизнес начинание на шеф Иван Манчев. По думите на общинаря граждани, се оплакали от „поредния проблем в гробищата“ на Банкя. Оказва се, че тв звездата е прибрал 100 бона, за да картографира и дигитализира гробищния парк в градчето.

 

„При положение че имаме общинска фирма, която се занимава с това и струва десетки пъти по-малко”, пита се Георгиев, кому е нужно това. Той уточнява, че с фирмата на шефа - „Алфагис", са сключени два договора за по 50 бона, за „соден предмет – дигитализация и картографиране". Георгиев се заканва, че ще сезира прокуратурата.

 

Острието на ГЕРБ, който в момента бърза да зареже Столичната община, за да стане народен представител, явно не е добре информиран. Шеф Манчев има точно такива договори с 12 общини в цялата страна, които се управляват от кадри на ГЕРБ и така е захлебил поне половин милион лева по най-груби изчисления. Интересно защо те остават „невидими“ за големия. борец с корупцията Георги Георгиев! При това навсякъде договорите са едни и същи, като сумата е по 50+60 хил. лева, за да се избегне обявяване на обществена поръчка и появата на конкуренти в сладкия бизнес. И да, това е напълно законно!

 

Например в Дупница, точно преди да изтече третият мандат на бившия кмет Методи Чимев от ГЕРБ, той възлага на готвача Манчев да изготви „уникалната ГИС (географско-информационна система) платформа за устройство на територията базирана на точна и актуална информация”, както в цялото название на продукта. Иначе казано, идеята е на сайта на общината да бъде качена информация, която е едно към едно – кадастрална карта. Тази карта също е качена в интернет, в сайта на Агенцията по кадастър. Разбира се, няма никаква логика кметството да налива пари в дублиране на подобни платформи, понеже който реши да строи, така или иначе ще мине през техническите служби на общината, както изисква законът.

 

В Хисаря откриваме точно същата ситуация. И там бившият кмет Пенка Ганева, малко преди местните избори, информира общинарите за предложението на „Алфагис” да им продаде лиценз и да ползват „уникалната ГИС".

В Хисаря също е сключен договор за над 50 000 лв., под прага за обществена поръчка.

 

Явно е, че подобни поръчки текат из цялата страна. Отлично запознати уверяват, че известни имена от ГЕРБ, явно близки на шеф Манчев, са звънели по телефона на кметове и ги подканвали любезно да сключват договори с готвача за софтуерния му продукт. Доста интересно е, че това се случва точно в навечерието на местните избори през миналата година. Затова витаят съмнения, че част от парите са отишли по направление в предизборната кампания. Дали пък сега не се е получило някакво разминаване, че Георгиев изведнъж се сеща за проблема в Банкя.

 

Там „Алфагис" на Манчев също е сключила два договора за инсталиране на софтуер и за цифровизиране на данни. В своя защита от фирмата заявяват, че това ще направи прозрачно управлението на гробищния парк. Още повече че хората на Манчев откриват нещо много скандално – по документи 240 гробни места се водят свободни, но при заснемането им се оказва, че върху тях има поставени паметници и рамки. Иначе казано, вече са продадени.

„Можете ли да си представите колко още нередности могат да бъдат открити при дигитализацията и цифровизацията на всички гробищни паркове на Столична община които са с обща площ от 2900 дка.", възкликват от „Алфагис".

 

Фирмата на шеф Манчев преди време се пробва и в конкурс на регионалното министерство за „Изграждане на система за управление на собствеността, включително единен регистър на държавната и общинска собственост и информационна система за неговото обслужване, както е пълното название на проекта. Участват 7 кандидати и хората на Манчев дават най-висока оферта – 1,7 млн. лева. Само че други предлагат два пъти по-малко пари. Така или иначе, поръчката е прекратена от министъра, който не е от ГЕРБ. Шеф Манчев обаче не се отказва да вземе милионите и през март тази година фирмата му подава жалба в Комисията за защита на конкуренцията. До момента все още няма резултат от оплакването му.

 

Повече от ясно е, че известният готвач, който по негови думи има икономическо образование, няма никаква идея от това, което разработва „Алфагис”. Реално зад този проект стои актуалната му приятелка Ива Бека. Още в началото на връзката им тя се грижи за просперитета на Манчев и не само го прави акционер в софтуерната фирма, но му осигурява и безплатна реклама на ресторантите. По онова време Бека ръководи компанията за билбордове „ДМД Консултинг. Неин собственик е гъркът Христос Мурутис. Само че в един момент Ива инсталира безплатни реклами на ресторанта на Иван Манчев върху бордовете на чужденеца.

 

През 2020 г. по този начин са използвани 12 табла, като винилите и монтажът са платени от фирмата на гръцкия бизнесмен. Христос Мурутис освобождава Бека от шефския пост и започва дело срещу нея за финансовите щети, които му е нанесла. В това число е и рекламата на приятеля й, платена от джоба на Мурутис, но без негово съгласие. В края на март Градският съд осъжда Ива Бека да възстанови 41 533 лева на „ДМД Консултинг”.

Тогава частен съдебен изпълнител запорира акциите й във фирма „Алфагис". Изправена пред риска да загуби участието си в златната кокошка, тя за броени дни се издължава на гърка.

Източник: Уикенд, crimesbg.com