В 21-ви век китайците успяха да кацнат на обратната страна на луната, а в шуменското село Велино хората мечтаят няколкото кални улици най-накрая да бъдат асфалтирани, както и да се ремонтира мостът към реката, който е в окаяно състояние.

 

Това обаче няма да се случи или поне не скоро, предвид факта, че управата е решила да прави ремонт и да лее асфалт върху вече асфалтирани улици.

Предисторията на този типичен за милата ни родина сюжет се крие в огромния заем от 20 млн. лв., спазарен окончателно на 11 януари от кметството в Шумен.

 

Селски кмет в шуменското село Велино сам „си преценя“ кои улици да се асфалтират

Огромната сума, която народът ще връща десетилетие, трябва да се ползва за ремонт на улиците в града и селата от общината.

16 млн. от сумата е предвидена за Шумен, а останалите 4 млн. – за разхубавяването на селата.

 

Хората от с. Велино се гневят, че там са предвидени за асфалтиране едва 600 метра, при това забележете за около 200 000 лв. Освен това незнайно защо изборът се е спрял на улиците с най-добра настилка в селото, асфалтирани по време на соца, но издържащи геройски досега. Сега те отново ще бъдат преасфалтирани, а улиците, тънещи в кал, ще си останат такива. Един Бог знае докога…

 

Никой не обръща внимание и на рушащият се мост над реката, по който преминават тежкотоварни камиони. Цяло чудо е, че до момента не е станала някоя трагедия, разкриват местните. Негодуват и защото няма ясен критерий, по който е решено къде точно да се обнови уличната мрежа. Предполагат, че ще се прави „ремонт на ремонта“, понеже така ще излезе най-евтино.

 

Предложението за 20-те млн. лв. заем е прието на заседание на общинския съвет в Шумен през октомври 2021 г. При това е решено ремонтите да се направят по прословутия метод „на инженеринг“ – казано с други думи определена фирма ще извърши проектирането и строителството, и авторския  надзор. Освен това някои улици няма да се ремонтират целите, а само част от тях.

 

Селски кмет в шуменското село Велино сам „си преценя“ кои улици да се асфалтират - Снимка 2

След като хората от с. Велино подават жалба до прокуратурата и бива назначена проверка става ясно, че още през 2021 г. кметският наместник Богдан Марчев, без да се съобрази с желанието на хората, посочва въпросните улици, а за моста не е спомената и дума. Тук е моментът да отбележим, че той не е избран от хората от селото, а от кмета на Шумен – Любомир Христов.

 

На свой ред общинарите в Шумен решават да се започне с най-добре изглеждащите улици, а калните остават в графа „чакащи“. От дирекция „Устройство на територията“ пък са категорични, че не може да се прави корекция на вече приетия списък.

 

Районна прокуратура НЕ образува дело, тъй като както сами се досещате НЯМА данни за извършено престъпление. Затова пък от кметството в Шумен обещали, че и калните улици ще бъдат асфалтирани, ама… друг път.

Местните негодуват и предупреждават политиците да не се чудят после защо никой не иска да излезе да гласува.

Източник: Уикенд