Убитият вчера топ бизнесмен от годините на прехода Алексей Петров е получил отказ да стъпи на територията на САЩ, разкри ексклузивно информатор от екипа, разследващ покушението над бившата барета.

Преди 2 месеца екс съветникът в ДАНС подал документи в US амбасадата с намерение да лети отвъд Океана по бизнес дела. Въпреки властта си – скрита и явна, с която разполагаше, въпреки контактите по върховете на държавата и ролята си в обществения и политическия живот на България, доц. Алексей Петров получил отказ да влезе на територията на САЩ, призна източникът.

На всички е ясно по какви причини Щатите режат хора от ранга на Петров – намеци за връзки със сенчестия бизнес и осветлени като корумпирани държавни служители, като отказ за достъп получават дори и членовете на техните семейства.

САЩ отказа достъп на Алексей Петров, първа версия за атентата

„За изпълнението на тази задача (борба с корупцията, б.ред.) смятаме да предприемем многостранен подход, включително и чрез прилагането на по-твърди мерки. Една такава мярка се предвижда в раздел 7031(с) от разпоредбата за противодействие на клептокрацията и за права на човека, включена в годишния закон за разпределение на бюджета на Държавния департамент.

С това законодателство се подкрепят усилията на САЩ за борба с корупцията в световен мащаб, което пряко засяга интересите на външната политика, икономическата и националната сигурност на Съединените щати и на партньорските ни държави. То ни позволява да налагаме забрана за издаване на американска виза на чужди държавни служители и членовете на тяхното семейство, които са свързани с корупция“, обясни преди време бившият посланик в България Херо Мустафа.

Според източника именно все по-активната роля на Алексей Петров в политическия живот на България е една от най-вероятните версии за мократа поръчка. Напоследък бившата барета си позволявал да се меси открито както в партийния живот, така и в работата на МВР.

Преподавателят в ПУ „Паисий Хилендарски“ и ръководител на катедра „Политически науки и национална сигурност“, където водел базови дисциплини като „Тероризъм и антитероризъм“, „Активна корпоративна сигурност“, „Управленско решение и екип“ и други, без притеснения звънял на шефове на РПУ-та с настойчиви съвети как да работят по определени казуси.

Смята се, че навлизането в територията на политиката може да е първопричината за фаталната атака вчера на пътека във Витоша, докато се разхождал със своята приятелка Мирослава Михайлова.

Килърът бил облечен в камуфлажни дрехи, носел боне или някакъв шал през лицето и шапка. При атентата тежко пострадала и Михайлова, която въпреки това успяла да подаде сигнал за покушението на спешния телефон 112 точно в 12.20 часа. Стрелбата е станала минути по-рано, докато двамата са се спускали пеша по пътеката от заслона Бай Кръстьо до Драгалевския манастир на Витоша.

Според полицията Петров бил с трима охранители, но те са го чакали, а не са били заедно с него по време на разходката с приятелката му.

Петров се движи само с автомобили от марката „Мерцедес“, но този ден е бил с ауди Q3, собственост на тенисистката, която е и планински водач.

Ето и политическите реакции след покушението:

Лидерът на ПП-ДБ Кирил Петков:

„Абсолютно неприемливо е през 2023 г. в България да има показни убийства. Нито е приемливо чуждите служби за сигурност да откриват българи – руски шпиони в Обединеното Кралство, докато ние научаваме за пореден път от медиите. Нито безучастно да слушаме за поредните ужасяващи хроники за убийства и насилие. Всичко това говори за нуждата от спешна реформа в сектор сигурност. Службите трябва да започнат да работят ефективно.“

Лидерът на ИТН Слави Трифонов:

„Убийството на Алексей Петров беше предизвестено. Имаше два опита за убийство срещу него. 2002 година беше уцелен в гърдите и в крака, но оживя. И 2015 година беше стреляно срещу него с гранатомет. Тоест, това, което се случи днес, не беше неочаквано”.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов:

„Едно е ясно – мутренското правителство върна обратно забравените мутренски години. Остава само да си зададем един последен въпрос – кой ще бъде следващият? И дали няма да е политик?“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова:

„Връщането на мутренския модел на управление на Борисов върна и мутренските години. Цялата държава стана заложник на страха му от възмездие и на алчността на ПП-ДБ за власт и пари“.

Източник: narod.bg