Временно изпълняващият функцията главен прокурор Борислав Боби Сарафов спази заканата, която направи преди 2 месеца – да разследва до дупка и да изхвърли от съдебната система прокурори и следователи, замесени в скандалната рекетьорска афера „Осемте джуджета“.

 

В сряда негласно ръководената от него Прокурорска колегия на ВСС образува дисциплинарни производства срещу четирима прокурори и трима следователи заради тяхната роля по изнудването на бизнесмена Илия Златанов от бившия следовател Петьо Петров – Пепи Еврото, екссъпругата му Любена Павлова и половин дузина представители на държавното обвинение.

 

Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу следователите в следствения отдел към Софийската градска прокуратура Нели Тодорова, Светлана Стоянова-Вайзе и Петранка Рабаджиева, които активно са участвали в аферата „Осемте джуджета“. Замесените прокурори, чиито глави ще паднат, са цели четирима – Ивета Маркович от Окръжната прокуратура в София, Дилян Деянов – прокурор от Окръжната прокуратура в Перник, бургаският окръжен прокурор Мирослав Илиев и прокурорът от столичната военно-окръжна прокуратура Кирил Пейчинов.

 

За седемте магистрати имало данни, че са получавали ежемесечни подкупи от Пепи Еврото като предаването на парите се извършвало между всяко 3 и 7 число на месеца в закрития вече ресторант „Осемте джуджета“. Твърди се, че следователите получавали по 5 бона месечно от Петров, а прокурорите – по 10 000 лв. За момента не е потвърдена мълвата, че уличаващи видеозаписи на магистратите с пликове пачки са били предоставени на Любена Павлова.

 

Възможно е представители на държавното обвинение да са гледали неофициално записите, тъй като са направени от скрита камера в ресторанта и не биха имали доказателствена стойност в бъдещ съдебен процес. 

 

След като бе назначен за временен наследник на предсрочно освободения главен прокурор Иван Гешев, Борислав Сарафов се зае да нищи аферата „Осемте джуджета“, може би и за да докаже, че е пришиван неправомерно като част от тази нагла рекетьорска схема. От документи изпратени от Сарафов до членовете на ВСС още преди месец става ясно, че предшественикът му Гешев е бил информиран на 21 юли от Инспектората на ВКС за „допуснати груби закононарушения“ по две досъдебни производства, касаещи аферата „Осемте джуджета“.

 

Проверката по „Осемте джуджета“ е била извършена от прокурор Марио Василев от отдел 06 (Инспекторат) във ВКП като е започнала на 24 юни 2020 г. и е завършила след по-малко от месец – на 21 юли 2020 г. Магистратът Василев е проверявал дали твърденията на бизнесмена Илия Златанов, че е бил рекетиран от бившия следовател Пепи Еврото, вече бившата му жена Любена Павлова и прокурори от Специализираната прокуратура, да им прехвърли асансьорния си завод „Изамет“ , са верни, както и дали са истина твърденията му, че бившата жена на Пепи Еврото е задигнала от фамилия Златанови 35 кила златни монети.   

 

Илия Златанов, основен герой в разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“ обяви на 24 юни 2020 г., че е жертва на изнудване от страна на бившия следовател Петьо Петров. Според Златанов Пепи Еврото и хората около него са го изнудвали да прехвърли дяловете на фирмата си за асансьори „Изамет“. Тогава бизнесменът разказа, че е потърсил Петьо Петров заради конфликт със сина си Явор Златанов. Със съдействието на Пепи Еврото, Спецпрокуратурата започнала разследване, при което от Явор Златанов били иззети 35 кг. злато и златни монети.

 

Впоследствие, разказа Златанов, златото му било върнато, макар че формално той бил принуден да подпише протоколи, че си го е взел обратно. Вместо това то било предадено на тогавашната съпруга на Петров – Любена.

 

 По думите на Златанов-старши, златото е било намерено в 4 трезора – един от тях на бившата му съпруга, а останалите – на сина му.

Прокуратурата го иззела, а при среща а прокурора Димитър Франтишек разбрал, че има фактури за златото на негово име, в които пише, че то е купено от австрийски дилър. Самият бизнесмен казва, че документите са изфабрикувани. Синът на Илия Златанов пък твърди, че златото е лично негово и че има документи за покупката му.

 

Докато е в ареста пък, синът Явор Златанов се разболява тежко и се налага единият му бъбрек да бъде изваден. През цялото време върху него е оказван натиск да се откаже от фирмените си дялове и в асансьорните заводи „Изамет“ да бъде приет нов съдружник – боксьорът Кристиян Христов, приближен на бившия следовател Пепи Еврото. В крайна сметка Златанов-син склонява и документите са подписани в болница „Лозенец“, докато чака хемодиализа. Баща му също е заведен там. Формално в болницата се провежда общо събрание на дружеството. Само преди 2 седмици, то беше обявено за нищожно от съда.

 

Сарафов развъртя метлата и се фокусира върху прокурорите, прибирали ежемесечни заплати от Пепи Еврото

При извършената проверка от Марио Василев от ВКС, изискана от Борислав Сарафов, става известно, че прокурорът от вече разформированата Специализирана прокуратура Кирил Пейчинов, е участвал в изнудването на Илия Златанов.

 

По случая пък били натоварени рекордните трима държавни обвинители – Дилян Деянов, Георги Мойсев и Ивета Маркович. „Към делото срещу Явор Златанов няма протокол за избора на прокурор Пейчинов, както и молба от другите трима прокурори, че имат нужда от помощ, защото са претоварени. Нищо не обяснява включването на Пейчинов в делото“, намеква за участието на магистрала в схема за изнудване на Петьо Петров – Еврото“.

 

Образуването на дисциплинарни производства срещу прокурорите Ивета Маркович, Дилян Деянов, Мирослав Илиев и Кирил Пейчинов и тримата следователи Нели Тодорова, Светлана Стоянова-Вайзе и Петранка Рабаджиева най-вероятно що завърши с отстраняването им от съдебната система по подобие на Иван Гешев.

 

На фона на масовата сеч, която се задава в прокуратурата заради „Осемте джуджета“, съдбата на главния герой в аферата Петьо Петров –Еврото, остава неясна. Неотдавна тръгна упорит слух, че Пепи Еврото е загинал в Дубай, след като е получил инфаркт и е бил настанен за лечение в частна болница. Властите в Обединените арабски емирства обаче все още не са отговорили на отправеното запитване от България дали слухът за смъртта на Пепи Еврото е верен, или става въпрос за спекулация. Любена Павлова, бившата жена на Петров, също изразява съмнения, че Еврото е умрял. Тя обаче призна, че детето й, което Пепи Еврото нелегално измъкна със себе си при бягството си от България, й е било върнато. Любена не казва при какви обстоятелства момчето е доведено при нея.

 

Срещу Петьо Петров вече са повдигнати задочни обвинения, че на 23 март 2020 г. в София, в съучастие с Любена Павлова и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди недвижими вещи – златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез длъжностно престъпление. Става въпрос именно за 35-те килограма злато, което беше иззето от дома на бизнесмена Явор Златанов.

Източник: Уикенд, crimesbg.com