В случай, че предпочитате овчето сирене, е добре да сте по-бдителни, когато купувате този вече „лукс“ млечен продукт.

 

Експерти предупреждават, че напоследък все по-често ни пробутват краве сирене за овче заради по-високата цена. Оказва се, че само едно от общо 5 изследвани и предлагани на пазара овчи сирена съдържа наистина овче мляко, а останалите са смес от овче и краве мляко, алармират от „Сдружение за достъпна и качествена храна“ след направените лабораторни тестове. На купувачите също им прави впечатление, че напоследък овчето сирене не отговаря на традиционния вкус.

 

Само едно от 5 сирена на пазара отговаря на етикета

Проверките и изследванията от пет от най-скъпите и популярни на родния пазар овчи сирена сочат, че само едно от тях наистина отговаря на съдържанието, изписано на етикета. Останалите са смес, макар на етикета да пише „100% овче сирене“. При някои от марките процентът на краве мляко достига 50, а при останалите е между 25 и 30%.

С тарикатлъка си търговците подвеждат потребителите, но не си дават сметка, че това ще им излезе скъпо, защото всеки, който плаща висока цена търси качество и липсата на такова ще го откаже от продукта.

 

Това е фрапантно нарушение на конкурентното право, тъй като кравето мляко е три пъти по-евтино от овчето. По този начин производителите получават три пъти по-ниска себестойност на продукта, а клиентът бива излъган по изключително нагъл начин.

Ако се замислим, че някои хора купуват овче сирене заради непоносимост към кравето мляко, проблемът става още по-сериозен. Наличието на неупоменат на етикета продукт може да предизвика тежка алергична реакция.

 

Притисната от сигнали на потребители БАБХ извършва проверка по изнесената от „Сдружение за достъпна и качествена храна“ информация за отчетени несъответствия в 4 марки овче сирене, предлагано на нашия пазар. Държавната компания събира и подробна информация за конкретните производители на сирена. БАБХ ще извърши проверки в млекопреработвателните предприятия на вложените суровини, вземайки проби от тях.

 

В случай на установено нарушение, производителят ще бъде санкциониран. В закона е предвидено санкция между 2 и 4 000 лева при първо нарушение, но както се досещате тези глоби са нищожни в сравнение с многомилионните обороти, реализирани от фирмите.

Източник: Уикенд