Ще има ли нови избори за общински съветници в Каварна? Отговор на този въпрос ще даде в началото на следващата седмица Административният съд в Добрич. Основания за подобно решение има предостатъчно, включително и данни за престъпления, с които би следвано да

 се заеме прокуратурата.

 

Защо се наложи съдът да брои отново бюлетините? Искат го представители на

 ГЕРБ, които смятат, че не са отчетени правилно техните преференции.

Затова бюлетините се броят отново и се оказва, че 30% от всички бюлетини в общината и 40% от пуснатите в града са недействителни! Резултати, които са направо стряскащи. Досега в Каварна, казват запознати, не е имало повече от 5% недействителни бюлетини. На последните избори гласуват 5550 човека. След повторното преброяване действителен е вотът само на 3925.

 

В съдебната зала са открити и още 418 нови недействителни бюлетини. Само да уточним, че веднага след изборите във секция по 9 души броят гласовете, а други 14 са застъпници. В Каварна това прави общо 300 души. При това се пишат протоколи и бюлетините се слагат в чувалчета. Те са облепени с тиксо и се съхраняват в стая в общината в Каварна. Как никой от тези общо 300 души не е забелязал, че има още 418 недействителни вота и че пакетите са разкъсани?

 

Съдът ще се произнесе за фалшифицирането на изборите в Каварна

 

При това и видеонаблюдението отчита, че бюлетините са опаковани, залепени и завързани. Причината да се появят още 418 недействителни бюлетини е проста – в онзи момент те са били напълно редовни, но след това нечия ръка е разопаковала пакетите на две партии и е дописвала върху тях. В съдебната зала се вижда, че са преправяни само гласове, подадени за кандидатите на „Новото време“ и за ПП-ДБ.

Бюлетините им са били в насипно състояние, вижда се в съдебната зала, докато чувалчетата с документите за ГЕРБ и местна коалиция са непокътнати. При това положение от „Новото време“ и ПП-ДБ трябва да се отнеме по 1 общински съветник и да се прибави към бройката, която имат ГЕРБ и местна коалиция.

 

Само че онези 418 недействителни бюлетини, които могат да преобърнат бройката на общинските съветници, са много странни. Върху тях е писано с поне два различни химикала и с два различни почерка. Попълвани са по няколко квадратчета, шарено е, писано е, правени са някакви много странни зачерквания. Това дописване е направено в дните след изборите, докато чувалчетата са били в общината, категорични са запознати. В града вече дори се е разчуло и кой си е позволил да влезе в общината и да отвори запечатаните пакети, но нека оставим на прокуратурата да изясни това.

 

Съдът е поискал от вещо лице да каже дали бюлетините са дописвани веднага след изборите, както беше направено от онези двама членове на секционна избирателна комисия във врачанското с. Малорад. След като са изгледани записите експертът е потвърдил, че няма такова нещо. С други думи, потвърждава, че фалшифицирането е станало по-късно. Вещото лице отбелязва, че веднага след изборите бюлетините са били опаковани, а чувалите залепени с тиксото и оставени в общината. Когато се броят в съда обаче, се оказва, че всичките 30 чувала са без лепенки и са разкъсани и преровени.

Бюлетините на кандидатите от Новото време” и ПП-ДБ, са разхвърляни и без опаковки, докато документите на кандидатите от ГЕРБ и местната коалиция са запечатани и си стоят така, както са прибрани в чувала.

Да уточним, че в изборите в Каварна участват 8 партии, а в 4 се оказва, че са настъпили промени, и то след вота.

 

В понеделник съдът в Добрич трябва да реши дали да ги отмени или ще признае изборите с фалшификациите.

Източник: Уикенд, crimesbg.com