Васил Божков си отива вкъщи, ще има и проследяваща електронна гривна, т.к. е под домашен арест. Това реши състав на Софийския апелативен съд днес, когато адвокатите на подсъдимия обжалваха мярката му за задържане под стража. Според съда все още не е отпаднало опасността да се укрие, макар и не толкова интензивна.

 

В Съдебната палата дойдоха политически привърженици на партията на Божков "Българско лято", които го аплодираха на влизане в съдебната зала. До него бяха и негови близки, синът му Антон Божков, който отказа да говори пред медиите, и снаха му – Ива Софиянска.

 

Мярката е по делото, което е свързано с хазартния бизнес на Божков. По него той има повдигнати 6 обвинения и прокуратурата твърди, че е нанесъл щета за бюджета от неплатени такси за около половин милиард лева. Решението хазартния бос да се прибере у дома трябва да бъде изпълнено още днес. 

 

Съдът: Божков под домашен арест, с гривна на крака

“На 67 години не е лесно в ареста", бяха думите на Божков преди да чуе съдиите. Той се нави да плати пари и да е свободен под гаранция. Журналистите бяха изведени от залата и съдиите доста дълго се консултираха помежду си. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

 

Съдът: Божков под домашен арест, с гривна на крака - Снимка 2

В хода на изслушванията на страните днес стана ясно, че вчера по друго дело срещу Божков - свързано с културно-исторически ценности - прокуратурата му е наложила мярка парична гаранция от 1,5  милиона лева.

 

Съдът: Божков под домашен арест, с гривна на крака - Снимка 3

Магистратите се позоваха на това, че Божков има финансови възможности и много контакти. В същото време обаче, когато е напуснал България на 25 януари, той все още не е знаел, че ще бъде обвинен, а може да се приемат и двете хипотези, че се е върнал доброволно, както и че има решение на съда за неговата екстрадиция. 

Съдът отбеляза, че заради интензивните действия на прокуратурата, вероятността той да извърши друго престъпление е вече значително намаляла.

 

Съдът: Божков под домашен арест, с гривна на крака - Снимка 4

Според апелативните магистрати обаче не всички обвинения на Божков са доказани, както и това, че престъпната група се състои от него и още девет човека.

Източник: crimesbg.com