Феновете на „вечната дружба с Москва“ успяха да се изпокарат преди още да са започнали организирането на гръмко обявения референдум против приемане на еврото.

 

Спорът помежду им не е за това как точно да се съберат необходимите за насрочване на допитване подписи, а чисто по български започва след кавгата тип „кой да води бащината дружина“.

От една страна са куп леви интелектуалци и русофилски организации, а от друга – Костадин Костадинов и „Възраждане“.

 

Русофилите се изпокараха заради референдума срещу еврото

При все, че няма нищо общо с организирането на инициативата, Копейкин настоява да е едноличен вожд, а всички останали – негови слуги, които изпълняват безропотно дадените им заповеди. Целта му очевидно е да блесне пред московските спонсори като единствения техен човек у нас.

 

Всеизвестен факт е, че руските власти умеят да се отблагодаряват подобаващо на своите агенти в чужбина. Разбира се това не се случва с рубли, а с пачки от омразните евро или долари.

Скандалът се завихри малко преди Коледа, когато русофилските организации трескаво подготвят старта на анти-евро кампанията.

 

Организатори са икономистът доц. Григор Сарийски, социологът проф. Михаил Мирчев, скандалната съдийка Румяна Ченалова и множество други русофилски активисти.

Инициативата им се подкрепя от „Русофили за възраждане на Отечеството“ на подсъдимия за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов и „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова.

Самата подготовка за референдума започнала още през миналото лято, но тогава от „Възраждане“ не си направили труда да приемат поканата да се присъединят към организаторите.

 

Истината е, че Копейкин няма грам познания по икономика и финанси, освен разбира се как със заплата от 1000 лв. да си купиш баровска вила и апартаменти във Варна.

Така или иначе обаче пропагандата оттук нататък ще се води единствено от неговите експерти. По план събирането на подписите трябва да започне от утре – 13 януари.

След превземането на инициативата от Копейкин обаче повечето организирани русофили не възнамеряват да си дават много зор. Така отговорността за събирането на половин милион подписа пада основно върху „Възраждане“.

 

Дори и това да се случи, нищо няма да се промени, тъй като страната ни просто спазва сключени международни договори. В случая въвеждането на еврото от България е част от договора за присъединяването ни към ЕС. В този ред на мисли дори и да се съберат половин милион подписи, парламентът ще откаже свикването на референдум.

 

Макар Възраждане и останалите русофили да са наясно с това, предпочитат да плашат обществото с това как ще изгубим суверенитета си и с покачването на цените при замяната на лева с еврото.

Така или иначе обявеният за момента 2024 г. срок е почти изключено да бъде спазен, а следващата възможна дата е след поне десетилетие.

Източник: Уикенд