Полицейските началници в Бургас, Пловдив и Благоевград бяха сменени, след като вътрешният министър поиска оставките им. 

В Бургас поста си на ръководител на обласната дирекция на министерството напуска Калоян Калоянов, който ще напусне и системата на МВР. Той беше директор на Областната дирекция на МВР в Бургас, а професионалната му кариера започва през 1995 година. Все още не е ясно кой ще заема длъжността до назначаването на титуляр.

Директорът на Областната дирекция на МВР в Благоевград Георги Кандев също освобождава поста си. Той работи в системата на МВР от повече от 20 години, беше шеф на полицията в Благоевград от малко повече от 2 години. 

По непотвърдена информация Кандев е сред директорите на областни дирекции, които вчера бяха извикани на среща с вътрешния министър. Както БЛИЦ писа по време на тази среща на част от директорите е предложено да напуснат постовете си и да бъдат преназначени на други позиции.

Георги Кандев е командирован в Звеното за подпомагане на министъра на вътрешните работи. В същото звено отиде и вече бившият шеф на полицията в Пловдив старши комисар Васил Костадинов. Той беше махнат от поста си след убийството в Цалапица и последвалото напрежение там.

Стана ясно още, че Даниел Димитров ще бъде новият ръководител на Областната дирекция на МВР в Благоевград, а Георги Чергов - на дирекцията в Пловдив, съобщава bTV.

Георги Чергов е работил в ГДБОП. За официалното му представяне пред състава в града под тепетата пристигна министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. 

Рокадите в МВР не спират! Паднаха главите на още двама шефове, а министърът... ВИДЕО

Министърът бе посрещнат от заместник-директорите комисар Радослав Начев и комисар Сълко Литов, уточнява "Марица". 

Рокадите в МВР не спират! Паднаха главите на още двама шефове, а министърът... ВИДЕО - Снимка 2


Чергов е бил ръководител на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари при ГДБОП. До момента е бил шеф на БОП-София.

Рокадите в МВР не спират! Паднаха главите на още двама шефове, а министърът... ВИДЕО - Снимка 3

Относно сменените директори в МВР, министърът заяви, че няма чистка.

"Чистка в МВР няма, рокадите в Областните дирекции не са по политически причини", заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

„Там, където правя смени, поставям хора, на които имам доверие и смятам, че ще се справят най-добре с работата си”, коментира още Стоянов.

Министърът представи и официално новият директор на полицията в Пловдив Георги Чергов. Малко по-рано днес стана ясно, че и шефът на ОД на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов е подал оставка.

Това е Георги Чергов, който е кадър на ГДБОП. До оставката на досегашния директор Васил Костадинов се стигна след серията протести на жителите от Цалапица срещу забавеното разследване на убийството на 24-годишния Димитър Малинов. Междувременно беше отстранен от поста и началника на Районното полицейско управление в Стамболийски Ангел Керпиев.

"Аз лично съм работил с него в предишното си качество като директор на ГДБОП. Гласувам му доверие, убеден съм, че максимално бързо ще оправдае това доверие", каза министърът.

"Проверките в районното управление в Стамболийски са и в момента. Очаква се резултат в скоро време. Установено е, че има "тотално скъсана връзка между ОД на МВР Пловдив и Районното управление", каза още той.

"Категорично заявявам, че след като сме готови с резултатите всички служители на ОДМВР-Пловдив и Районното управление - Стамболийски, които са извършили неправомерни действия или са бездействали ще понесат своята отговорност, в тази връзка и наказателна", каза Стоянов.

Източник: blitz.bg