В детски център се е превърнала резиденцията на убития сикаджийски бос Дмитрий Минев – Руснака. Огромната сграда в баровския софийски квартал Витоша от няколко месеца насам приютява невръстните питомци на Британското училище в София.

Според сайта на школото в просторния имот, намиращ се на ул. „Иван Радоев“ 15, са настанени хлапета от детската градина и батковците им от първия етап на началното училище – от 1 до 4 клас.

 

Както си му е редът, малчуганите, чиито родители могат да си позволят огромните такси, се радват на небивал лукс. Освен свръхмодерното обзавеждане на класните стаи и елитни учители, питомците на детския филиал към британското школо в свободното от уроци време могат да играят на огромна спортна площадка или да си пишат домашните под сенките на малък парк в обширния двор. Като бонус в топлите дни богаташките наследници имат възможност да се разхлаждат в открития басейн, където преди тях морни тела са потапяли куп босове на мафията.

 

Честта да се нанесат в историческото имение на легендарния бос от СИК Дмитрий Минев – Руснака, е струвала З милиона евро на Британското училище в София.

А парите определено си струват, обясняват брокери. Четириетажната сграда, където до смъртта си живее Димата Руснака, е с площ от близо 1300 квадратни метра. Отделно има и парк от близо 5 декара. Бивши кадри на СИК си спомнят, че Минев е дал няколко куфара пари,

за да се сдобие с парцела под къщата. През 1995 г., когато групировката е във вихъра си, Руснака и колегата му Красимир Маринов – Големия Маргин започват да изкупуват терени на ул. „Иван Радоев”.

 

Изборът им не е случаен. На няколко минути с кола е централата на СИК, а в квартал „Витоша” са повечето дипломатически резиденции. Твърди се, че Руснака и Големия Маргин успяват без проблеми да купят над 20 декара. Въпреки страховитата си слава, вместо да пратят мутри с бухалки, те плащат пазарни цени на собствениците. След като парцелите са окрупнени, двамата сикаджии си ги поделят.

 

На своята част Димата Руснака през 1997 г. вдига две огромни къщи. Тяхното строителство и обзавеждане с италиански мебели и мрамор гълта още безброй милиони левове. Сикаджията плаща, без да се замисли. Мечтата му е в едната да живее той, а съседната да остави на сина си Александър. Уви, плановете му за дълъг и щастлив живот в огромното имение не се сбъдват. След разстрела на мафиота едната от къщите остава за вдовицата Ирена, макар двамата от близо година да са официално разведени. Другата резиденция на ул. „Иван Радоев“ 15 се поделя между нея, сина й Александър и дъщерята на мафиота Димана от връзката му с манекенката Гергана, с която Минев в последната година от живота си е свил гнездо. Твърди се, че Димата Руснака и Гергана дори планирали сватба, но куршумът на наемния килър, който ликвидира подземния бос на 24 октомври 2004 г., осуетява плановете им. Така красавицата изпуска шанса да стане единствен законен наследник на огромното богатство на сикаджията.

 

Вместо брак бившата лекоатлетка си остава само с едните спомени. Все пак благодарение на дъщерята, която ражда на Минев, част от парите от продажбата на резиденцията стигат до тях. Димана Минева получава като наследство малко над 600 000 евро. Парите никак не са малко, но в сравнение с цялото наследство на Димата Руснака направо са си капка в морето.

 

Лъвският пай отива при вдовицата на сикаджията Ирена, която успява да докопа кодовете до тайните банкови сметки в чужбина на мафиота, където са преведени десетки милиони, изкарани от рекет и силово застраховане, твърдят запознати.

 

Димата Руснака и вдовицата му Ирена Минева

Веднага след разстрела, който е част от избухналата война между основателите на СИК, Ирена Минева изчезва в САЩ със сина си Александър. В Америка вдовицата на Руснака бяга с новия си приятел, който също има богато криминално минало, разказват хора от подземния свят. Борислав Чакъров, известен още като Боби Травестита, е от конкурентната на СИК групировка ВИС-2.

Преди да духне в чужбина, Чакъров минава за един от най-доверените хора на боса Георги Илиев. Макар и от конкурентни групировки, Димата Руснака и Борислав Чакъров дълги години са близки приятели. Покрай купоните им Чакъров се запознава и с жената на Руснака. Първоначално отношенията им са чисто приятелски. Промяната настъпва, след като Ирена разбира за изневярата на съпруга си с манекенката Гергана, която му ражда и дъщеря.

 

Вдовицата на Руснака и Травестита дълги години живеят в Ню Йорк, твърдят хора от подземния свят. Далеко от българските бандити, които може да й поискат дял от наследството, Минева се опитва да легализира милионите на покойния си съпруг. Плановете й обаче удрят на камък заради стриктния контрол над прането на пари в Америка. След като изкарва повече от 10 години зад океана, мафиотската вдовица събира смелост да се върне в София през 2015 г. Тя е под закрилата на братя Маргини, които са изключително близки с покойния й съпруг.

 

Двамата бивши босове от СИК я свързват с преподавател от Стопанската академия в Свищов, с чиято помощ кървавите милиони на Димата Руснака най-после са извадени на светло. Схемата е проста – офшорки от Британските Вирджински острови отпускат като заеми на българските си клонове десетки милиони левове, с които после се купуват имоти, обясняват запознати. Днес вдовицата на Димата Руснака е собственик на няколко фирми, на чието име се водят десетки имоти за милиони левове.

 

РАЗСТРЕЛЪТ МУ СЛАГА КРАЙ НА СИК

Три изстрела бележат края на групировката СИК. Един от тях улучва Дмитрий Минев – Руснака право в сърцето и той се строполява в ръцете на десетимата бодигардове, с които движи. Датата е 24 октомври 2004 г. Свидетели на екзекуцията стават десетки хора излезли на разходка привечер на столичния бул. „Витоша”. Малко след 18.30 ч. Минев си тръгва от заведението „Ъп стеърс”. След като се показва от входната врата, започват гърмежите. Първите два куршума не уцелват, но третият е фатален. При последвалия оглед става ясно, че е стреляно с карабина с оптически мерник. Снайперист е дебнел мафиота от апартамент на последния етаж на отсрещната сграда.

 

Жилището току-що е закупено от никому неизвестния депутат от НДСВ Димитър Димитров. В апартамента тъкмо започвал ремонт и там ходели на огледи само майстори. Стрелецът просто разбива вратата с ритник и заема позиция. А преди да избяга, посипва наоколо с червен пипер, за да обърка следовите кучета. През покрива се прехвърля на съседна сграда на пряката улица „Денкоглу” и оттам се измъква, без да остави следи.

 

Престъплението и до днес не е разкрито, а основната версия е, че Димата Руснака е поръчан от свои хора. По това време страховитата някога групировка СИК вече се е разделила на две крила, които водят безмилостна война за контрол над фирма „Интергруп енд партнерс”, която е най-мощният търговец на горива в държавата. Съдружник в нея е и Минев. За мащаба на бизнеса му говори един прост факт. През 2002 г. Руснака влиза в топ 5 на най-големите данъкоплатци на България, след като плаща годишен данък върху доходите си в размер на 460 000 лева.

 

Преди да бъде очистен Дмитрий Минев, подобна съдба имат и още няколко силови босове от СИК. В началото на 2004 г. е ликвидиран един от основателите на групировката – Стоил Славов – Телето. Той е разкъсан от бомба на 19 януари 2004 г. в асансьора на бизнес сградата на столичния булевард „Джеймс Баучър”, където офиси имат повечето фирми на СИК. През юли идва и втори удар по групировката. Отвлечен е Димитър, синът на Венцеслав Стефанов, който също е съдружник на Димата в „Интергруп енд партнерс”. Дни по-късно е убит и Милчо Бонев – Бай Миле, направен на решето от килъри, преоблечени като полицаи.

 

След убийството на Руснака СИК на практика се разпада и престава да функционира. Малкото оцелели създатели на групировката се споразумяват за подялба на бизнеса и всеки тръгва по своя път.

Източник: Уикенд, crimesbg.com