В Монтана има най-голям процент на недействителни бюлетини за общински съветници, който надвишава 22%. Там за пореден мандат за кмет бе избран Златко Живков, който e подкрепен и от ГЕРБ. Коалицията, която подкрепи Живков, печели и изборите за общинския съвет с над 53% от гласовете, което се равнява на 7707 гласа и по този начин има пълно мнозинство без да търси подкрепа от други формации.

За сравнение, недействителните бюлетини за общинари в Монтана, са 4187. Втората политическа сила в ОС на Монтана е коалицията между ДПС и "Български глас", която събира 2060 гласа или 14.36%. Любопитно е, че недействителните бюлетини за кмет в Монтана са едва 2.65% или около 500 гласа.

Рекорд! Наш град с 22% невалидни бюлетини, в София едва 1,6 процента

На второ място в антикласацията е Сливен с повече от 21% недействителни бюлетини за общински съвет, общо 7574 гласа. Първата политическа сила в местния общински съвет е ГЕРБ, която събира 8555 гласа. Кметът на Сливен ще бъде избран след балотаж между Стефан Радев от ГЕРБ и Пламен Стоянов от "Пряка демокрация". На първия тур недействителните бюлетини за избора на кмет са 4.46%.

Приблизително една пета от бюлетините за общински съвет във Видин и Кюстендил са недействителни, както и в Разград, Добрич и Хасково, където този процент надвишава 18%.

В Пловдив, Варна и Благоевград недействителните бюлетини за общински съвет са под 10%.

София се отличава с най-малко недействителни гласове - едва 4.8% за съветници и 1.6% за кмет.

Източник: narod.bg