През този изборен тур бяха отбелязани няколко случая на недобре подготвени секционни комисии, които дори не поставили печат върху машинните бюлетини. В случай, че този проблем наистина се окаже значим, ние считаме, че тези бюлетини трябва да бъдат считани за валидни поради обществения интерес и голямо значение. Това беше коментарът на Никола Тулечки, който е наблюдател от организацията "Обединение за честни избори" (ОЧИ).

Регистрирана е слаба активност в районите с по-голяма вероятност за изборни машинации и проблеми. Ние очаквахме по-голяма избирателска активност, например в градовете Самоков  и Сливен.

МВР показа по-голяма активност в сравнение с миналите избори и се предприемат активни действия срещу купуването на гласове, като са били задържани и няколко лица, но е нямало сериозни последствия за тях.

Рекорд на вота! Гласът удари 300 лева, ето къде

Въпреки това, цената на глас се е увеличава значително: Имало е сигнали за суми от 200 лв. в Родопите, а някъде дори се споменава за 300 лв. Това е сериозно увеличение на цената на гласа.

„ОЧИ“ заявиха, че ще анализират данните от ЦИК и ще изготвят списък с всички нередности.

Има основания за критика към организацията на тези избори, поради събитията от миналия петък, които компрометираха първия изборен тур, който е от решаващо значение за местните избори. В някои общини невалидните бюлетини са над 10 пъти по-много от избирателната квота за общината. Това беше умишлено предизвикано и е могло да се предотврати. Според Тулечки, Централната избирателна комисия е съучастник в случващото се.

Източник: narod.bg