Не обединена, а разединена е днес Европа.  След Англия и Франция се тресе и е на път да напусне ЕС. Изненадващите новини идват след изборите в неделя, които се очертават ключови за цялата общност. Крайнодясната партия на Марин Льо Пен, "Национален фронт" е на път да получи абсолютно мнозинство в парламента. И една от първите стъпки на организацията е да ограничи участието на Франция в ЕС.

 

Левицата не е по-добър избор, тъй като крайнолевите от "Непреклонна Франция" пък смятат, че трябва да се отхвърлят "бюджетните" разходи на страната в ЕС. С други думи - финансовите ресурси, които страната влага в ЕС, за да си гарантира и по-голямо влияние върху политиките на Европа, са на път да спрат. А с това и влиянието на Макрон да намалее и дори да се загуби.

 

"Той направи невероятно необмислен ход. След краха на европейските избори опита да предизвика парламентарни, с намерението да си осигури сериозна подкрепа. Но сбърка. Французите са сърдити заради инфлацията и авторитарното отношение, което проявява към гражданите, поради което му показаха, че няма да го подкрепят. И резултатите са налице", казват анализатори.

 

Съдбата на Франция остава неясна, а бъдещето й в ЕС също. Ако втората най-влиятелна държава напусне  общността, разпадането на съюза вероятно е въпрос на време...