Райна Манджукова, шеф на Агенцията за българите в чужбина, посетила Аржентина от 21-ви до 27-ми юни уж в официално работно посещение. Въпреки това, на всички е ясно, че това пътуване е било с цел една екзотична ваканция.

Маршрутът на висшият държавен служител включвал Буенос Айрес, Берисо, Президенсия Роке Саенс Пеня и Лае Бреняс. Според информация от агенцията, по тези места има български общности, съществуващи още от първата емигрантска вълна към Аржентина в началото миналия век.

Райна Манджукова в издънка: Състудентката на Тошко Йорданов се разхожда из Аржентина на държавна издръжка

Изглежда, било от изключителна важност за Манджукова да прахоса сериозни средства, за да посети тези общности лично. В рамките на пътуването си, тя дори успяла да посети Музея на имигранта в Буенос Айрес и да се срещне с местни кметове и други държавни служители.

Не може да има и най-малко съмнение, че всеки етап от това пътешествие е бил от значение. Такива екскурзии, обаче, не се предлагат от обикновените туристически агенции, които залагат на по-стандартни маршрути. Дори най-евтиното пътуване до Буенос Айрес изисква минимум от 6 до 7 хиляди лева, а Манджукова е спестила доста лични средства, командировайки се там на държавни разноски.

Райна Манджукова в издънка: Състудентката на Тошко Йорданов се разхожда из Аржентина на държавна издръжка - Снимка 2

Стои и примерът с другия шеф на Агенцията за българите в чужбина, Росен Иванов, който беше освободен от длъжността си след подобно пътешествие в екзотичната Нова Зеландия. Райна Манджукова е колежка от университета на Тошко Йорданов от ИТН и бе назначена на поста си през миналото лято с неговата подкрепа.

Източник: narod.bg