Цялата киноиндустрия е на ръба на колапс, според TorrentFreak 127 руски кина са прибягнали до пиратството. Преди няколко седмици около 16 кина показваха пиратски копия на най-новите холивудски филми, а миналата седмица броят им достигна 127.

Веднага след началото на войната на Русия с Украйна най-големите филмови студия напуснаха страната. Независимо от богатата им кинематография, Асоциацията на филмовите дейци и институции в тази държава заяви, че това може да бъде тежък удар за всички, които се занимават със седмото изкуство.

Най-значимите холивудски филмови студия се оттеглиха от Русия, а стрийминг услуги като Netflix и Spotify също напуснаха.

Войната продължава вече пети месец, а последствията се усещат в световен мащаб. Освен човешки жертви, икономическа и световна криза, енергийна криза и други, последствия има и във филмовата индустрия.

Президентът на Асоциацията Алексей Воронков казва, че не обвинява кината, че показват пиратски копия. Според TorrentFreak някои от  градовете вече са преминали към торентиране на холивудски блокбастър филми.

Няма данни кой стои зад незаконните прожекции в кината, още повече че някои от тях твърдят, че не са организатори на пиратски прожекции, а лица, които ги показват в частни организации, "с които ръководството на кината няма пряка връзка".

Асоциацията на филмовите работници в Русия по-рано осъди това развитие и заяви в изявление, че „страната се връща към онова време  от 90-те на миналия век“.

Мнозина смятат, че руснаците просто нямат избор и са принудени да направят това, но нищо не оправдава това поведение, което е нарушение на авторските и други права, така че не е ясно дали и кой ще носи отговорност за това.

Нито едно холивудско студио не желае да коментира тези събития в Русия, пише TorrentFreak.

Източник: kajgana.com