13 години след 11 септември оцелели и спасители измират от рак

11 септември 2001 година определено ще остане в историята на САЩ като една от най-черните дати. Тогава страната беше подложена на безпрецедентни терористични атаки със самолети, взели живота на хиляди души. 13 години по-късно обаче атаките продължават да вземат жертви.

[caption id="attachment_417952" align="alignright" width="300"]Рак мори спасители и оцелели от 11 септември Рак мори спасители и оцелели от 11 септември[/caption]

Оказа се, че голяма част от оцелелите на 11 септември 2001, както и спасителите, са заболели от рак, като при някои изходът е бил фатален. Общо 1655 полицаи, местни жители, доброволци и спасители са диагностицирани със страшната болест. Всички те са били сред първите, включили се да дирят оцелели сред отломките на двете кули-близнаци.

Лекари са убедени, че именно непосредственото им излагане на токсичния прах след срутването и поглъщането му, са довели до злокачествените им образувания. С различни видове тумори са и общо 863 пожарникари и парамедици. Доктор Джим Мелиус смята, че над 60 270 души са били изложени на непосредствен риск от разболяване с рак, тъй като са се намирали в района на Световния търговски център по време на атентатите и са вдишали от праха, който съдържа азбест.

Вследствие на падането на кулите близнаци пък във въздуха се е отделило олово от разбитите компютри, а също и живак от смазаните светлинни крушки от небостъргачите, научиха от БЛИЦ.