Разправията между двама колеги от благоевградската полиция, звучи банално на пръв поглед.

 

Тези дни обаче служителите в МВР отново повдигат въпроса да се повиши заплащането им, без да уточняват дали и те самите ще започнат да работят по-усърдно. Или въобще да работят.

 

Разбира се не трябва да се поставят всички под общ знаменател, но скандалът в Благоевград нагледно илюстрира как уплътняват времето си определена категория труженици, което не пречи нито на кариерното им развитие, нито на високите им доходи.

 

Радка Стойчева ли е „родопската Симона Радева“?

Въпросната разправия. между колеги е последвана от няколко дело за клевета и в крайна сметка цяла Широка лъка що разбере, че полицайката Радка Стойчева е осъдена да плати 5000 лева, понеже наказанието й включва и обществено порицание. Присъдата трябва да се закачи на информационното табло в селското кметство и да остане там в продължение на месец.

 

Оклеветеният от нея е старши разследващ полицай. Самата Радка пък започва работа в МВР през 2019 г., като преди това е била продавачка на дюнери, споделят запознати. Бързо напредва в кариерата, началството в Благоевград по един или друг начин оценява качествата й и след някой и друг месец е повишена и преместена в отдел „Разследване" към Окръжна дирекция на МВР.

 

Не минава много време и Радка Стойчева подава сигнал до „Инспектората" на министерството срещу старши разследващия полицай. Обяснява, че търси. съдействие от „Инспектората”, а не от „Вътрешна. сигурност" или Районната прокуратура, понеже колегата й по нейни думи бил техен „информатор" и бил използван, за да „топи" други служители. Затова сигнал до тези

органи щял да бъде напълно безсмислен, пише още самата Радка. Нетърпелива да получи възмездие, тя подава и втори сигнал, само след няколко дни, понеже не била сигурна, че първият е получен.

 

От какво се гневи Радка?

Според  нея старши разследващият полицай е изключително голям нарушител, дори извършител на престъпление, понеже държи в кабинета си подслушвателни устройства, с които записва колегите си и вероятно свидетели по досъдебни производства. Радка споделя още, че той е психически неустойчив, а тя лично се убедила в това, понеже го виждала, че „многократно си изпуска нервите, става. неконтролируем и дори „скача на бой”, “обижда, унижава и заплашва.

 

А как лично е засегната самата тя?

Колегата й, когато замествал началника на сектора, й давал най-тежките и най-много на брой досъдебни производства. Тя, разбира се, се оплакала на шефа на сектора им, но без резултат. Понеже не били взети мерки да нея товари с толкова работа, старши разследващият полицай продължил да й възлага тежка работа по време на дежурство. Задачите били твърде много, изпълнението им не било възможно, но той настоявал и изисквал!

 

Дори я заплашил, че ще докладва в прокуратурата, че Радка не желае да работи. Тя пък се оправдала, че не може да работи извънредно, защото е майка на малко дете. Колегата й въпреки това бил непреклонен и наистина подал срещу нея сигнал в Районна прокуратура, че не изпълнява служебните си задължения и създава предпоставки за „опропастяване” на важно

досъдебно производство.

 

Изводът, който Радка прави от всичко това, е, че колегата й я дискриминира, понеже той, според нея, изпитвал удоволствие да тормози служителките в МВР. Написала също, че старши разследващият полицай си намира нови „жертви от женски пол” сред наскоро назначени служителки в сектора, на които давал огромен брой дела.

 

От МВР започват проверка, разпитват се колегите в сектора. Твърденията на Радка увисват във въздуха, оказва се, че старши разследващият полицай е взискателен, но не е обиждал никого.

Той действително негодувал, че Радка не работи след 17,30 ч. дори когато е дежурна, а работата й се поемала от други колеги.

 

Съдът на няколко инстанции решава, че Радка Стойчева клевети колегата си. Все пак тя не е уволнена от МВР, а само е преместена в Смолян и живее в Широка лъка, в къщата на родителите си, на която според запознати направила ремонт поне за 40 хил. лева. Полицайката подкарала и „Форд Куга" закупен за 22 хил. лева през 2022 г., като преди това ползвала „Нисан Кашкай”, който обаче се оказал краден в Италия.

 

В МВР били наясно с това, но си замълчали и тя го продала през 2021 г. с помощта на колеги ченгета. Дали Радка Стойчева е „родопската Симона Радева”, както я наричат помежду си някои от колегите й, не можем твърдим. Запознати разкриват,  че тя винаги е разчитала на помощта на шефове от МВР, а също и подземни босове, вероятно нейни агенти в борбата с организираната престъпност.

 

Иначе Радка Стойчева била самотна майка със заплата около 2000 лева, но пък с висок стандарт на живот, което веднага направило впечатление в родната й Широка лъка, допълват източниците ни. Те се чудят как успява да се справи, при положение че баща й работи като пазач, а майка й е пенсионерка по болест и гледа детето й, докато тя обикаля по заведенията с агентурата си разбира се.

 

„Като приятелка с влиятелни шефове от МВР, Радка дори си позволява да пътува до селото си със служебната кола на полицейския инспектор в Широка лъка. Като кавалер, той е влязъл в ролята на личен шофьор и я вози напред-назад”, допълват картината очевидци.

Така в разправии, дебнене и сигнали кой какви ги върши минават дните на някои служители в МВР, докато се подготвят да протестират за повишение на заплатите си. Резултатите от битката с престъпността са друг въпрос.

Източник: Уикенд