Путин, Си, Лукашенко - кой стои зад инвазията на Русия в Украйна?

Нападението над Украйна от страна на Русия не изглежда никак случайно. Руския президент Владимир Путин разпореди атака срещу Киев след серия от провокации от страна на Вашингтон. И даде да се разбере, че иска едно - НАТО да стои далеч от границите на Русия, в противен случай ще има тежки последствия. САЩ не се вслушаха в това и резултатът са военни действия на територията на Украйна. Засега между Киев и Москва, но с тенденция и други държави да започнат кризата. Въпросът обаче е - кой стои зад руския президент и какво може да се случи, ако се стигне до мащабен военен конфликт?

Мълчаливо партньорство - Китай, Беларус и ... Индия

Колкото и невероятно да изглежда, но три от най-големите страни в Азия отказаха да подкрепят НАТО и да осъдят действията на Русия в Украйна. Александър Лукашенко предостави територията си на руските военни сили, за да си гарантира финансова и политическа подкрепа от страна на Путин. Но близкото му приятелство с президента на Русия може да му донесе и доста негативи, тъй като е на път да се окаже персона нон грата в западна Европа. Китай защити позицията на Москва. "Това се случва, когато Вашингтон притисне една от най-големите страни до стената с разполагането си на военни части почти до самата й граница. Ние няма да осъдим действията на Украйна", заяви говорител на правителството. А президентът Си Дзипин мълчи. Индия също пази мълчание и не се включва във военните конфликти. Нещо повече - няма и дума по повод действията на Путин от страна Нарендра Моди. В същото време Турция официално осъжда кризата, но не се ангажира да направи опит да спре конфликта. Ердоган се задоволи с официална декларация, че е против войната, но не е готов да прекрати търговските си отношения с Русия. Други страни от Европа също.

Войната в Киев - бурето с барут, което да запали света?

Един от най-трудните въпроси, на които анализаторите не искат да отговорят е - възможно ли е кризата между Киев и Москва да предизвика световен конфликт? Преглеждайки международните новини от последните седмици можем да кажем едно - не е изключен подобен сценарий? Тайван и Китай са в напрежение от доста време и в момента ситуацията се използва от властите в Пекин. Премиерът на Тайван заяви, че е видял китайски военни самолети над въздушното пространство на страната. И предупреди, че се опасява от нападение. Ердоган има проблем с Кюрдите по северната си граница. И въпреки че уж ситуацията се беше успокоила, в последно време се чува за нови атентати - нещо, което Турция няма да остави без отговор. Абсолютно непредсказуема остава и Северна Корея. [caption id="attachment_695008" align="aligncenter" width="300"]Путин със Си и Нарендра Моди - те ли стоят зад Русия в конфликта с Украйна сн. AP Путин със Си и Нарендра Моди - те ли стоят зад Русия в конфликта с Украйна сн. AP[/caption] Ким Чен Ун говори отново за възобновяване на военните изпитания на ракети с широк обсег, както и на интерконтинентални оръжия. Ако Америка си позволи да се въвлече във военната криза с Киев, нищо чудно да се изправи не само срещу Русия. А срещу много повече противници, които могат да са абсолютно непредсказуеми в своите действия. И връзката й с Европа няма да се окаже достатъчна, за да ги спре... Източник: asia.nikkei.com